Bi, Don't Be Afraid

  • Speltid (min): 90
  • Release (Bio): 2010-11-23

Recension - Blu-ray/DVD

Den unga pojke Bi bor tillsammans med sin familj; mamma, pappa och moster, i ett hus i Hanoi, Vietnam. Där bor de tillsammans, under samma tak, men de lever inte sina liv tillsammans – de lever liv helt separerade från varandra.

När Bis farfar, som har varit frånvarande i många år, återigen dyker upp, får den splittrade familjen en chans att återförenas. Men hans återkomst har motsatt effekt. Bis pappa börjar själv bli den ”frånvarande fadern”; han slutar till och med att komma hem om kvällarna. Genom att undvika sin frånvarande fader, så blir han själv en. Cirkeln tycks ond.

Bi leker vid Isfabriken, nere bland det höga gräset vid floden, tillbringar sina pojkdagar efter bästa förmåga, allt medan hans moster förälskar sig i en ung man, och hans pappa förälskar sig i en massös, och medan hans mamma tar hand om den sjuke farfadern och låtsas som om det regnar. Livet fortsätter som vanligt.

”Bi, Don’t Be Afraid” tog hem två stycken ”runner-up prizes” vid filmfestivalen i Cannes tidigare i år. ”Filmen är en hyllning, lika erotisk som politisk, till kvinnan”, skrev kritikerna. Den är så mycket mer än bara ett familjedrama.

Phan Di Dang, som skrev manus till förra årets vinnare av kritikerpriset på filmfestivalen i Venedig; ”Adrift”, porträtterar i sin regidebut förlorade människor, med en oförmåga att gestalta komplexa känslor.

Fotografiet är i somliga fall ren och skär poesi – visuell sådan, vill säga. Intressant kameravinklar, och fascinerande inspelningsplatser, i kombination med en laddad och trovärdig dialog, gör denna film till något extra ordinärt.

Viktor Andersson

Kommentarer