Century of Warfare, The

  • Svensk titel: Century of Warfare, The
  • Originaltitel: The Century of Warfare
  • Speltid (min): 1300
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-12-07

Recension - Blu-ray/DVD

En DVD-box med 13 skivor, två avsnitt på varje á 50 minuter, det är mycket film det. Dessutom är det intressant att få se delar av 1900-talets historia med bredd och Europas historia sett ur det anglofila USA:s neutrala ögon. Här har vi alltså vinnarna ur (nåja nästan) alla krig under 1900-talet som ska beskriva hur alla krig i världen har gått till. Jag säger bara: Man blir ta mig fan mörkrädd på riktigt. Jag är glad att Universal hade den goda smaken att bara skicka de tre första skivorna, fem timmar är mer än tillräckligt av snedvriden propaganda för mig. Det börjar drastiskt redan i första avsnittets första minuter med att speakern förklarar att engelska ockupationen av Nordirland inte är en ockupation mer än i en liten minoritets ögon på just Nordirland. Buuuuuäääärk. Där kom frukosten.

Hoppas att du gillar: U-båtar, tanks, maskingevär, lik, köldskadade 18-åringar som tvingats ut i krig, pansarkryssare, flygplan, militärjeepar, Tsarrysslands alla personligheter, alla krigsherrar i Europa under 1900-talet och framför allt teorier kring krigsstrategi, annars är denna serie definitivt inget för dig. Jag hatar allt detta med intensiv hetta och det var 5 otroligt plågsamma timmar av ett visserligen imponerande gediget material.

Om jag nu ska försöka att vara en gnutta objektiv (och det känner jag att jag har som recensent) vill jag lyfta fram bredden. Det är riktigt heltäckande bevakning av alla krigen (jag har bevakat de tre första som sagt och de sträcker sig från 1900 - 1918)… trodde jag - tills jag upptäcker att krigen mellan Japan och Ryssland 1904 helt är utelämnat så när som på den kommentar som gör mig uppmärksam på att de bara riktat in sig på krigen som rör vinnarna - de allierade. detta är ju lite märkligt i rapporteringen av första världskriget då de inte alls var allierade. Så det enda positiva som kvarstod åkte rätt ut i avloppet. Nu ska jag sätta mig och sura för att världen är så sjukt dum att den tillåter krig och sedan som om inte det var nog sitter det folk och intresserar sig för vilka vapen och strategier som tog den vinnande sidan till seger. Jag tror jag flippar ut!

Mattias Svensson

Kommentarer