Björnen

  • Svensk titel: Björnen
  • Originaltitel: Ours, L'
  • Speltid (min): 92
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-12-02

Recension - Blu-ray/DVD

Den söta björnungen Youk blir föräldralös bland skog och berg. Helt ensam i den stora världen ger han sig ut på äventyr. Snart möter han en betydligt större björnkompis som nyligen blivit skadeskjuten. Storbjörn och lillbjörn blir därefter förföljda av två revanschsugna jägare.

Visst låter det som storyn till en barnfilm? Så är inte fallet. Den här ovanliga och prisade björnberättelsen från 1988 är otecknad. Den franske regissören ligger också bakom filmer som ”Seven Years in Tibet” och ”Enemy at the Gates”.

Man skrattar till när man får se vad lillbjörn drömmer, däribland en mardröm om en padda. Ett oväntat men välkommet grepp. Rätt skönt med så lite dialog, från jägarnas sida alltså, ingen björndubbning! Den natursköna filmen känns äkta och blir aldrig krystad, trots att den är gullig. Framåt slutet blir ”Björnen” till och med en smula tänkvärd på temat liv och död.

Det är trist att det inte finns något ordentligt extramaterial. Hade varit intressant att få veta hur inspelningen gick till. Förberedelserna lär ha tagit sex år, enligt omslaget. Speltiden som klockar 1,5 h är alldeles lagom. En väl avvägd, lekfull och ganska rörande björnfilm som går sin egen väg. Väl sevärd. Tre stabila björntassar i betyg.

Johan Karlsson

Kommentarer