Inside I'm Dancing

  • Svensk titel: Inside I'm Dancing
  • Originaltitel: Rory O'Shea was here
  • Speltid (min): 104
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-11-09

Recension - Blu-ray/DVD

”Inside I’m dancing” tar med och visar tittaren hur det är att leva livet som handikappad. Att leva med funktionshinder är något de flesta betackar sig för att slippa när de varje morgon vaknar upp helt utan problem. När sedan internet krånglar svär man både högt och ljudligt för att nästinpå kasta datorn i väggen, har man en finne på näsan vill man inte gå till skolan och f-n vad jobbigt det är när man måste springa för att hinna med bussen. Alla småproblem sätts i ganska löjlig dager när man sätter det i relation till hur rullstolsbundna och andra handikappade personer lever sina dagar. ”Inside I’m dancing” visar hur livet är fullt av val. Val att leva med de förutsättningar man har och göra det bästa utav det. Förändra det som förändras kan och skratta åt resten.

Rory är totalt förlamad från nacken och neråt. Ett hinder som skulle kunna få den lyckligaste person att deppa ihop helt och hållet. Men istället lever han dagarna som om det är hans sista. Hans mun är hans vapen och det finns ingen situation som inte går att komplettera med en väl avvägd kommentar. Något som de flesta i hans omgivning får erfara. När Rory läggs in på ett hem får han det kännas som ett fängelse. Trots sitt handikapp anser han att han mycket väl kan bo ensam i en lägenhet. En åsikt han är väldigt ensam om. Tills han träffar Michael. En CP-skadad person som även han sitter i rullstol. Tillsammans finner de en vänskap och ett förstående som sträcker sig bortom det vanliga. Rory är den enda som förstår Michaels tal och han i sin tur är en av väldigt få som uppskattar Rory’s oändliga drömmar. De ger sig ut på nattliga äventyr och dagliga utflykter. Rory väcker en vilja att upptäcka mera av livet hos samtliga på det annars väldigt lugna hemmet.

Många skådespelare har gett sig på utmaningen att spela CP-skadad och misslyckats. Att vara trovärdig och ”lura” tittaren är otroligt svårt något som däremot James McAvoy och Steven Robertsson klarar av otroligt bra. Båda två spelar sina roller på ett trovärdigt sätt och när man i extramaterialet får se intervjuer på ett ”normalt” sätt blir man både förvånad och imponerad över att de faktiskt inte lider av några handikapp.

Budskapen är många och filmen igenom blir man påmind att inte ta livet på för stort allvar. För även om du sitter i en rullstol, är totalt förlamad och lider av både en och två sjukdomar. Så innebär det inte att du inte kan dansa inombords. Se den här filmen. Gråt, skratta och ta till dig lektionen. Förändra sedan ditt liv och sluta deppa för att du inte fick den där julklappen du önskade dig.

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer