Stina om... Del 1

  • Speltid (min): 80
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-01-25

Recension - Blu-ray/DVD

Stina Lundberg Dabrowski har jag haft den stora äran att följa sedan hon hade Nöjesmaskinen tillsammans med Sven Melander, via programmen med Jacob Dahlin till dagens ”Stina om” som gått i omgångar under många år. I denna första DVD i en serie möter Stina Mikael Persbrandt, Margret Thatcher, Maradona och Terminator själv: Arnold Schwarzenegger.

Intervjuerna är trots baksidestexternas löften mycket tillrättalagda och tama, vilket inte blir bättre av att en upphaussad avslutning med Järnladyn från London inte infriar löftet att visa upp vilken kall och hård kärring Thatcher är (det har framgått med all tydlighet under hela intervjun men blir inte ytterligare befäst av att tanten vägrar hoppa med sina benbrottssugna lekamen). Inte heller de makalösa avslöjandena kring mördarmedhjälparen Annika Östberg häller vad de lovar. Arnold flinar och förklarar att i U.S.A. har brottsoffer vissa rättigheter till skillnad från Sverige där man bara tar hänsyn till de stackars kriminella. Här kan i åtminstone skönja att Stina är en skicklig journalist eftersom hon lyckas nyansera bilden av Arnie en liten smula, även för en övervintrad hardcorehippie som undertecknad.

Jag har heller aldrig varit intresserad av sport och allra minst fotboll så intervjun med Diego Maradona föll väldigt platt och lyckades bara reta mig sådär mellanmjölks lagom när de kom att samspråka om att latinska män är bättre älskare (det är klart att de tycker – total avsaknad av självinsikt, men Stina ”glömde” rätta till, och det svider ju!).

Den första intervjun på Dvdn är en årsgammal intervju med Persbrandt, innan han lämnat Maria för Lundells dotter som han gjort på smällen och… ja ni vet ju hur skvallerpressen legat på och torterat denna stackars yrkesstolta svenska stjärna. Men jag har sett både öppenhjärtligare och smartare intervjuer med Mikael så denna motiverar inte riktigt ett köp heller.

Dock får jag väl till sist säga att även om Stina inte är varken så intuitiv, hemlighetsavslöjande, manipulativ, kvick eller modig som jag önskar av en journalist så får man ju erkänna hennes fantastiska förmåga att rota rätt på intressanta intervjuoffer och för denna bragd delar jag ut en 3:a i betyg till en sval och intetsägande intervjufilm i övrigt.

Mattias Svensson

Kommentarer