Ragge Räv

  • Svensk titel: Ragge Räv
  • Originaltitel: Le Roman de Renart
  • Speltid (min): 95
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-12-07

Recension - Blu-ray/DVD

Den smarte räven Ragge är en bandit som alltid råkar i klammeri med rättvisan för att han har svårt att skilja på vad som är mitt och ditt. Likt en engelsk myt om en rövare i hatt stjäler han från de som har och ger till de som behöver bättre (i Ragges fall är det till barn för ett drägligare liv). När han går på jakt efter en svårfångad skatt sätts hans förmågor på prov och särskilt hans intellekt som får kompensera för gängets fullständiga värdelöshet.

Jag blir alltid lite välvilligare när en film producerats utanför Hollywood, och det beror nästan alltid på att jag har en romantiserad syn på fenomenet att slåss ifrån underläge. Därför är jag kanske en av de sista som ser George Lucas (Star Wars) som en sann rebell. Det är också därför filmen om Ragge Räv och hans listiga skurkstreck har ett visst försprång jämfört med mainstreambarnfilm från U.S.A. Men fransmännen verkar ha en fullständigt annorlunda syn på barn och barnfilm än jag. Här trängs vad jag anser vara vuxenskämt och en förmedlad romantiserande bild av laglöshet och uppror. En gangstermama med ofantliga bröst som försöker snärja den unge Robin Hood kopian (Robin Hood var räv i Disneys version, och liknelserna slutar inte där) att hoppa i sänghalmen – är i mina ögon väldigt onödigt i en barnfilm. Inte främst för att det är omoraliskt, för det struntar jag i, men för att barn inte förstår vad det är som är roligt. I stället blir min dotter lite rädd för att tanten är så aggressivt påträngande och det enda hon förstår är att den tjocka tanten är dum.

Det är ganska trevligt designade figurer, men animationen av dem är stel och mekanisk som man kan vänta sig av datorframställd film. Tekniken har blivit så bra och publiken så bortskämd att detta inte övertygar. Det ser snarast ut som något TV4 kunde haft som telefon/datorspel för sin väldigt unga publik i ”Latjolajban” – det håller alltså inte hela vägen till film. Och det bevisas ju inte minst av att denna jättesuccé på bio i Frankrike kommer samma år på DVD i Sverige och för en ganska ljusskygg tillvaro (var har ni hittat en recension av denna film utom här?).

Jag sänker inte filmen totalt. Det är en trevlig och färgglad historia med ett fängslande berättande. Dessutom är den baserad på en välkänd fabel och det stödjer jag så gärna. Saga tycker att filmen är värd en 4:a, och jag tycker att filmen är värd en svag 2:a. Mitt betyg syns bättre – men ungarna kanske bryr sig mer om vad ett annat barn tyckte. Nu är det upp till dig själv.

Mattias Svensson

Kommentarer