Kafka

  • Svensk titel: Kafka
  • Originaltitel: Kafka
  • Speltid (min): 95
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-02-09

Recension - Blu-ray/DVD

Jag kan inte låta bli att imponeras. En film med Franz Kafka som inspiratör och objekt, av Steven Soderbergh med Ian Holm(”Lord of the rings”), Jeremy Irons(”Casanova”, ”Die Hard 3”) och sir Alec Guinnes (”Bron över floden Kwai”, ”Star Wars”). Speciellt när jag ganska nyligen läst och analyserat ”Processen” av Kafka och funderat mycket omkring hans författarskap blir detta en intressant film. Precis som i verkliga livet jobbar Kafka som försäkringsagent, ett tråkigt och fyrkantigt liv och på all ledig tid skriver han på olika manus. Året är 1919 och det första världskriget har nyss tagit slut. Prag är en mörk och smutsig stad och utsattheten är fullständig. En dag har hans bästa vän försvunnit och hittas död. Flickan som hans vän träffade är medlem av ett nätverk av motståndare till det totalitära och korrupta samhället. Och snart försvinner även hon…

Kafka är en ganska träffsäkert sammanflätad historia som har biografiska drag men som även baseras på flera av Kafkas romaner. ”Slottet” och ”Processen” lyckas jag känna igen och det är verkligen surrealistiskt expressionistiskt och skräckinjagande. Soderbergh har fångat den stämning som man brukar kalla Kafkaartad och som återfinns i Kafkas texter: ett sorts mardrömslikt paranoid kramp med obehagliga likheter till verkligheten som gör att man inte helt kan avfärda den, samtidigt som man faktiskt skrattar hysteriskt inombords för att man inser att Kafka måste gjort det när han skrev. Det är svartvitt största delen av filmen och jag har faktiskt lite svårt för den korta stund som filmen övergår i färg – det känns inte naturligt för Kafka att befinna sig i en verklighet där färg existerar. De långa skuggorna och förvridna perspektiven är mästerligt utförda och med stor respekt för maestro Kafka själv.

Och trots min välvilliga inställning och min kärlek till en humor så besk att man stelnar, så lyckas faktiskt inte den här filmen riktigt. Då har jag ändå igenkännande kunnat utläsa relationen ur verkliga livet till vännen Max Brood som hjälper Kafka i filmen till en hemlig gång som leder till Slottet, där säger Kafka precis som i verkliga livet: ”Om jag inte kommer tillbaka levande, måste du lova att bränna alla manuskript jag har liggande hemma”. Med facit i hand vet vi ju vad Brood gjorde (han trotsade sin väns sista önskan och publicerade mästerverk som ”Processen” – vilket man är väldigt glad för idag) och detta är exempel på filmens metahumor (den tar ett steg utanför sig själv och skojar om filmen i filmen). Men fan. Jag vill ha ännu roligare för att klämma till med det högsta betyg jag har lust att sätta – så tyvärr Soderbergh, nöj dig med en 4. Ni alla där hemma: Läs böckerna (i alla fall ”Processen”) innan ni ser ”Kafka” – det är ett gott råd i all välmening.

Mattias Svensson

Kommentarer