Pillow Book, The

  • Svensk titel: Pillow Book, The
  • Originaltitel: The Pillow Book
  • Speltid (min): 126
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-03-22
  • Tagline: Things that make the heart beat faster.

Recension - Blu-ray/DVD

När Nagiko var en liten flicka brukade hennes far varje år skriva en födelsedagshälsning på hennes ansikte. Minnet av detta är något som hon med värme bär med sig genom livet. När fadern går bort söker hon med ljus och lykta någon annan som kan använda hennes kropp som papper och fylla den med vacker kalligrafi. Det oskuldsfulla minnet går över till en besatthet och snart är kroppsskrift det enda sättet hon kan finna njutning, både kroppslig som själslig.

En dag träffar Nagiko den unge, engelske författaren Jerome och ber honom skriva på henne. Hon blir dock väldigt besviken på hans dåliga handstil och föser bort honom, men då han erbjuder sin kropp för henne att skriva på blir hon intresserad. De inleder snart en passionerad relation...

Nagiko, som tidigare fått ett bokmanuskript refuserat, tänker inte ge upp sina ambitioner. När hon får veta att Jerome har ett sexuellt förhållande med samma förläggare som utnyttjade hennes far bestämmer hon sig för att slå två flugor i en smäll. Hon börjar använda Jerome som papper och skriver sin bok på hans kropp. Han går sedan till förläggaren som inte helt oväntat är betydligt mer intresserad av den sortens presentation. Men svartsjukan väcks snart inom dem alla och det kan knappast vara bra…

Peter Greenaways ”The Pillow Book” är en mycket pretentiös film som visuellt sett är ett mindre fyrverkeri. Det växlas hej vilt mellan olika bildformat, mellan färg och svartvitt och det är ofta stillbilder inbakade i de rörliga bilderna. Det ger ett väldigt vackert och spännande, men samtidigt lite splittrat intryck. Greenaway har dessutom, helt medvetet, valt att låta vissa scener med japanskt tal vara helt otextade vilket gör det väldigt svårt att hänga med.

Jag ville verkligen gilla den här filmen. Historien är inbjudande, fotot är otroligt vackert och skådespelarna, med Vivian Wu och Ewan McGregor i spetsen, är fenomenala. Men någonstans på vägen blir alla återblickar, bildformatsändringar, rullande sångtexter och andra finurligheter helt enkelt för mycket och jag tappar intresset för filmen. Jag bryr mig inte längre om hur det ska gå för de älskande tu och det, mina vänner, är inte bra alls.

”The Pillow Book” kan inte få ett högre betyg än en tvåa, men för all del, ge filmen en chans! Ni kan mycket väl bli helt förälskade i de vackra bilderna. Det kan också vara så enkelt att ni gillar att se Ewan McGregor spritt språngande naken, men det får stå för er.

Tack till Atlantic för recensionsexemplaret.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer