Constant Gardener, The

  • Svensk titel: Constant Gardener, The
  • Originaltitel: The Constant Gardener
  • Speltid (min): 115
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-03-15
  • Tagline: Love. At any cost.

Recension - Blu-ray/DVD

"The constant gardener" är baserad på boken med samma namn, skriven av den engelska författaren John Le Carré. Det är en politisk film med starka budskap och skådespeleriet håller riktigt hög klass.

Regissören Fernando Meirelles som är mest känd för sin tidigare film "City of god" gör i "The constant gardener" en både underhållande och viktig film. Budskapet är starkt och ger en bild över hur västvärlden och kapitalismen utnyttjar, våldtar och mördar befolkningen i Afrikas u-länder, för att deras aktier ska öka i värde.

I stil med "Hotel Rwanda" får tittaren en skamsen känsla efter filmen. Är det såhär vi behandlar dessa människor? Och varför gör vi inte något?

Filmen handlar om Justin, en diplomat (Ralph Fiennes, "The english patient") som flyttar till Kenya tillsammans med sin fru Tessa (Rachel Weisz, "Om en pojke"). Tessa engagerar sig politiskt bra mycket djupare än på en hobbynivå och det hela leder till att hon röjs ur vägen genom ett brutalt mord. Sakta nystar Justin upp alla dom suddiga detaljer som leder in honom på samma väg som Tessa redan vandrat på. Allt det han ville att Tessa skulle lämna och ge upp engagerar han sig själv allt mer i med kärleken som drivkraft.

Den stora frågan handlar om huruvida de maffiga läkemedelföretagen använder den Afrikanska befolkningen som försökskaniner i strävan efter att tjäna pengar.

Sånna här filmer är viktiga. Debatten väcks till liv och vanligt folk som du och jag får möjligheten att se toppen på det isberg av mörkläggningar som omger vårt vardagliga liv.

Är det verkligen så att Coca-cola, Microsoft, Nike och alla andra megajättar ska tänka åt oss? De hjärntvättar oss och matar oss med reklam. Manipulering av marknaden är inte alls ovanlig och även om vi är medvetna av det så går vi ändå och lägger oss med gott samvete när kvällen kryper på.

Fernando Meirelles verkar iallafall tagit fasta på att dra sitt strå till stacken. Med hans filmer och de budskap dom förmedlar kommer kanske något hända. Det du kan göra är att se filmen och börja prata om dem och diskuttera den värld vi idag lever i.

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer