I hennes skor

  • Svensk titel: I hennes skor
  • Originaltitel: In her shoes
  • Speltid (min): 130
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-03-08
  • Tagline: Friends. Rivals. Sisters.

Recension - Blu-ray/DVD

Cameron Diaz har en tendens att ta på sig relativt ensidiga roller och de romantiska komedierna haglar tätt. Även om hon tagit på sig lite tuffare roller i filmer som "Any given sunday" och även den lite mer speciella "I huvudet på John Malkovich" så har hon (tyvärr) fått en "Den där Mary"-stämpel.

I "I hennes skor" tycker jag dock hon kommer ifrån den stämpeln, på ett bra sätt. Även om filmen i sig ter sig vara en romantisk komedi så drar den mer åt drama-hållet än många andra filmer som hon varit med i. Cameron Diaz karaktär "Maggie" är både ytlig, översminkad och har trillat ner i en 30-årskris hon inte kan ta sig ur. (Hon är som de där tuffa killarna som finns i alla mindre städer (eller snarare alla städer) som aldrig tar sig ur den där rollen. De bor kvar längst i byn och vid 40 års ålder blir de fortfarande fullast på helgerna, drar de fattigaste raggningsreplikerna och tror att de är stans mest respekterade personer.) Sorglig helt enkelt!

Det enda hon är bra på är just att bli full och att attrahera killar och om hon överhuvudtaget skulle ha en framtida karriär inom något område, så skulle den otvivelaktigt nås via sängvägen.

Hennes syster Rose däremot, är raka motsatsen. Hon har ett välbetalt jobb på en av de största advokatfirmorna i stan. Hon har ett alldagligt utseende och tittar tillbaka på sitt liv som relativt misslyckat. (Är det så att vackra människor generellt ser tillbaka på sina liv på ett lyckligare sätt?)

När vi kommer in i filmen har dock Rose träffat en man. Hon har för första gången i hennes liv fått uppleva att vara älskad och hon tror att hon lever i en dröm. En dröm som raseras av att hennes syster lyckas hamna i samma säng som honom och förlusten av både pojkvän och syster tar hårt på Rose.

Livet kunde vara bättre. Rose slutar sitt jobb, där hennes ex för övrigt är chef, hennes syster flyttar iväg och de tappar kontakten. Men även om det är enkelt att be en f.d. pojkvän att "dra åt helvete" så är det svårare att göra detsamma när det gäller ens syster. Speciellt när man har ett så starkt band som de har. Ett resultat av att deras mamma dog när de var unga.

Jag tycker att "I hennes skor" är en bra film. Sådana här filmer har en tendens att enkelt trilla ner i "halvrolig-men jag kommer inte minnas den imorgon"-facket. Men där skiljer sig den här filmen från andra. Det finns en poäng och en underton i filmen som gör att empatin blir stark. Den blir berörande och djup utan att sjunka för långt ner i kliché-träsket.

Med sina 130 minuter är det en av de längsta filmer inom sin genre. Men kvaliteten gör att den aldrig känns lång eller tråkig. Se inte den här filmen om du vill se en rolig komedi. Se den istället om du vill beröras, småskratta och förändra ditt liv!

(OK, det där med att förändra ditt liv kanske var en överdrift....men se den!)

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer