Fearless

  • Svensk titel: Fearless
  • Originaltitel: Huo Yuan Jia
  • Speltid (min): 105
  • Release (Bio): 2006-09-22
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-02-07
  • Tagline: Fate Made Him A Warrior, Courage Made Him A Hero

Recension - Blu-ray/DVD

Det är sannerligen inte ofta som wuxia-filmer går upp på svenska biografer, men efter succéer som ”Crouching Tiger, Hidden Dragon” och ”Hero” har även vi nordbor fått upp ögonen för denna genre. När det dessutom är stjärnan Jet Li som har huvudrollen vaknar ännu fler, filmer som ”Romeo Must Die” och ”Kiss of the Dragon” har trots sin medelmåttighet gjort Li till en stjärna även i väst.

I filmen ”Fearless” spelar Li Huo Yuanjia, en kinesisk kung fu-mästare som levde mellan 1868 och 1910. Han var känd för att stå upp för Kina mot utländska inkräktare och sågs, fastän han var allt annat än Guds bästa barn, som något av en folkhjälte. Här får vi följa hans brokiga bakgrund från litet astmatiskt barn via vinpimplande skrytmåns till en man som försöker ställa till rätta allt ont han tidigare gjort. Det är med andra ord en hel del som ska hinnas med under filmens ca 100 minuter.

Detta, och det faktum att den inte alltför kompetente Ronny Yu (”Freddy vs Jason”, ”51st State”) har regisserat, leder tyvärr till att vi inte får något större djup i karaktärerna men handen på hjärtat, när såg någon en Jet Li-film för karaktärsbeskrivningarna skull sist? Jag tänkte väl det. Faktum är att filmen med största sannolikhet inte skulle vinna mycket på att vara längre, här har man hittat en bra balans mellan spektakulära fighter och mer dramatiska scener. Li och koreografen Yuen Woo-ping bjuder utan tvekan på kampsportsscener som får dig att tappa andan!

Det är inte första gången som Jet Li spelar en kinesisk folkhjälte. Han har tidigare spelat Wong Fei-hung i inte mindre än fem filmer och Fong Sai-Yuk i två filmer. Lägg därtill ett otal andra roller i liknande filmer och man kanske kan förstå att han tröttnat. Han gick tidigare ut och sa att ”Fearless” är hans sista kampsportsfilm. Det uttalandet skapade enorma rubriker runt om i världen och fansen blev hysteriska. Nu verkar det iofs inte som att det var 100% sant, Li har senare förklarat att han fortfarande kommer att göra actionfilmer, men inte rena kampsportsfilmer. Vad kommande projektet med Jackie Chan kommer att innehålla om inte just kampsport vet då inte jag…

Även om ”Fearless” inte är lika stiliserad som ”Crouching Tiger…”, ”Hero” eller ”House of Flying Daggers” är det en otroligt vacker film och det känns skönt att kunna luta sig tillbaka i biostolen, koppla av och bara njuta av det härliga fotot ett tag innan det åter är dags att sitta på helspänn längst ut på sätet under nästa fightscen.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer