Little Britain SE01

Recension - Blu-ray/DVD

Att humor förändras kan vi alla se. Det behöver man ingen DVD-box för att upptäcka. Tittar man på Sverige så är resan lång från Hasse och Tage till dagens ståuppbaserade humor där det handlar om att säga kuk och knulla i teve och sedan få publikens applåder. Eller varför inte gå på Norra Brunn en fredagkväll och höra någon med arabiskt usprung raljera på tillgjord fittjadialekt över invandrare och svennar. Det är svensk humor idag. Det är en förbaskat tråkig och enkelspårig humor utan någon som helst finess.

Möjligen har den världsberömda brittiska humorn gått samma utveckling till mötes. Monty Python jobbade med en knäpphet som på sin tid hade tillräckligt mycket distans till sin publik för att bli oslagbar. Här skrattade vi åt uppstoppade papegojor, roliga gångstilar och underfyndiga sångnummer. I Sverige var det "Hipp Hipp" som kom närmast den sortens kvalitéhumor för ett par år sedan. Och då hade Killinggänget redan inlett sitt korståg att föra humorn så långt bort från Hasse och Tage som möjligt. Ett tag där kom den tillbaka och vi slutade säga att det var bättre förr. I England håller man hårt i sina humortraditioner och släpper inte på konventioner i första taget. Då ska man också komma ihåg att det produceras oerhört så mycket mer humor i England än vad som når oss.

"Little Britain" slog ner som en fet bomb i mitt vardagsrum och förmodligen hade nedslaget ännu större effekt på hemmaplan. Konventionerna har nämligen tummats, på för nu skrattar vi mycket gott åt en sorts humor som egentligen inte hade varit humor om det inte var för paketet den levereras i. Och det är ett snyggt, välinslaget dito. Det finns ögonblick och karaktärer i serien som mycket väl kan gå till historien som det mest srkuvade som kommit från BBC någonsin.

Att ge sig på en recension av en DVD-box som innehåller en hel säsong är i detta fall omöjligt. När det handlar om komedi som byggs runt olika karaktärer i sketchform, blir det extra svårt. Vi skaffar oss våra favoritkaraktärer och vi snabbspolar förbi de mindre bra, ungefär som vi lyssnar på en skiva. Allt är inte bra. Eller åtminstone inte i linje med det jag tycker är roligt. Men "Little Britain" behöver inte oroa sig för även de mindre bra karaktärerna och sketcherna är ändå krönta med kvarlité och intelligens och det är garanterat därför "Little Britain" också är en av de populäraste humorprogrammen som BBC fått till efter Monty Python.

Du som känner ditt "Little Britain" ska naturligtvis införskaffa denna pärla till DVD-box. Speciellt dyrt är det inte heller. Köp den och tyck synd om alla satar som går på Norra Brunn för att lyssna på könsord med förortsdialekt.

Jesper Isaksson

Kommentarer