Bad news bears

  • Svensk titel: Bad news bears
  • Originaltitel: Bad news bears
  • Speltid (min): 109
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-05-24
  • Tagline: Baseball has rules. Meet the exceptions.

Recension - Blu-ray/DVD

För inte så länge sen såg vi Billy Bob Thornton i filmen ”Bad Santa”. En stormrolig film där hans ”jag skiter i världen”-mentalitet utlöste mängder med skrattanfall. I ”Bad news bears” har han återigen anammat den nonchalanta stilen. Ett avdankat fyllo som tar sig an uppgiften att coacha ett knattelag i baseball för en smärre summa pengar.

Japps vi har sett det förr då konceptet kopierats och kopieras gång på gång, vissa mer lyckade än andra. Billy Bob Thornton är en av anledningarna till att denna film fått den uppmärksamhet den fått. Greg Kinnear en annan. Med det vill jag inte säga att filmen är dålig. Båda herrarna gör ett bra jobb i denna lättsamma komedi där klyschorna haglar tätt och de enkla skämten ibland tenderar att vara, lite väl enkla. Men stundstals träffar dom rätt och ”Bad Santa”-känslan gör sig påmind.

Herr Thornton har med denna film nästlat sig in i komedi-genren allt djupare och han passar i rollen som handen i handsken. Även om det i den här filmen går mot överdrift och blir slentrian. Regissören Richard Linklater som gett oss ”Before sunrise” och ”Before sunset” gör sin andra komedi med samma ingridienser på kort tid. Innan var det ungar i skolan i ”School of rock” och nu ungar på baseball-planen. Filmen går troligtvis hem hos den yngre målgruppen och även om det blir tjatigt i längden när sådana här filmer kopieras så unnar jag varje generation sin version. Visst har jag sett det hundra gånger om men en tonåring som upplever konceptet för första gången blir med största sannorlikhet väldigt road.

Men för att återgå till min egen åsikt av filmen då det är mitt upplevda underhållningsvärde som ska speglas av denna recension så vill jag sänka ribban och dina förväntningar något. Jag skrattade högt av ”Bad Santa” och även ”School of rock” fick mig stundtals att sitta och fnissa även om Jack Black’s genialitet inom komedigenren inte lyfte den filmen till skyarna. ”Bad news bears” upprepar många beprövade skämt och känns inte nyskapande för fem öre. Ändå funkar filmen mycket tack vare Billy Bob Thornton och ett koncept som (inte av helt utan anledning) fungerar.

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer