Masters of Horror: Incident On and Off a Mountain Road

  • Svensk titel: Masters of Horror: Incident On and Off a Mountain Road
  • Originaltitel: Masters of Horror: Incident on and off a Mountain Road
  • Speltid (min): 60
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-06-16
  • Tagline: Their wildest dreams are your worst nightmares

Recension - Blu-ray/DVD

En mörk och stormig natt råkar Ellen kollidera med en stillastående bil mitt ute på en ödslig skogsväg. Som om det inte vore nog härjar den monstruöse galningen Moonface i skogen och Ellen verkar bli hans nästa byte. Men Ellen är inget våp, efter ett långt förhållande med en vapenfixerad dåre har hon lärt sig en hel del knep. Frågan är om det kommer att räcka till för att överleva natten...

”Incident On and Off a Mountain Road” är regissören Don Coscarellis bidrag till den amerikanska TV-serien ”Masters of Horror” som nu släpps på svensk DVD. I projektet får rysarlegender som Dario Argento, John Carpenter, Joe Dante, Tobe Hooper, John Landis, Stuart Gordon, Takashi Miike och nyss nämnde Coscarelli chansen att regissera ett avsnitt vardera där de får berätta en valfri historia. Serien har blivit en stor succé i USA, och blev väldigt omdiskuterat då TV-bolaget Showtime, som beställt serien, beslutade sig för att inte sända Takashi Miikes bidrag då det var för otäckt. Det kommer däremot att släppas oklippt på DVD.

Don Coscarelli är mest känd för att regisserat de fyra ”Phantasm”-filmerna och han var senast aktuell med kultfilmen ”Bubba Ho-tep”. När han nu bidrar till ”Masters of Horror”-serien tar han med sig en hel del från sina förra alster. ”Incident...” bygger nämligen på en skräcknovell av Joe Lansdale, som också skrev förlagan till ”Bubba Ho-tep”. Dessutom medverkar ingen mindre än Angus Scrimm, ”The Tall Man” i ”Phantasm”-filmerna i avsnittet.

”Incident…” är i många avseenden en mycket habil produktion med hyfsade skådespelarinsatser, bra effekter och en handling som lyckas ta en klichéfälla och göra en feministisk twist på det hela. Det funkar till viss del, men i det stora hela måste filmen ändå ses som ett misslyckande. Spänningen når aldrig en tillräckligt hög nivå och jag känner heller aldrig för huvudpersonen. Faktum är att jag kommer på mig själv med att kolla på klockan under filmens gång vilket inte är ett bra tecken, speciellt inte med tanke på att filmen bara är en timme lång!

Nej, det här avsnittet innebär tyvärr ett kliv ner på rankingskalan för ”Masters of Horror”-serien. Se hellre John Carpenters bidrag!

Tack till Njutafilms för recensionsexemplaret.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer