Down in the valley

  • Svensk titel: Down in the valley
  • Originaltitel: Down in the valley
  • Speltid (min): 121
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-06-14
  • Tagline: Sometimes it's hard to find your way...

Recension - Blu-ray/DVD

Vissa stjärnor producerar filmer på löpande band. Edward Norton är en kille som väljer sina med omsorg. Det hela resulterar i att vi inte får se lika mycket av honom jämfört med andra, men det vi får se träffar hårdare och sitter kvar längre.

Herr Norton har länge varit en av mina favoritskådespelare. Filmer som "American History X", "Fightclub" är filmer som fastnat på var och varannan persons näthinna världen över. Så även i "Down in the Valley" även om denna film har sina brister.

Vi får se Harlan en cowboy som hamnat på fel ställe. Vardagen bjuder inte på många överraskningar i denna låg-tempo-stad. Och det är just lågt tempo som sätter stämningen i denna film. Men när Tobe, en rebellisk tonårstjej får ögonen på Harlan blir livet plötsligt lite roligare. Harlan verkar vara allt Tobe har saknat i hennes liv och ännu en sak att trotsa sin dominanta pappa med. Mamman till Tobe är sedan en tid tillbaka borta från deras liv och hennes lillebror Lonnie har påverkats hårt av hennes bortgång.

Att Harlan även ger lille Lonnie uppmärksamhet är något som uppskattas djupt av storasyster men mindre av Wade (pappan). Livet rullar på och det kära paret fortsätter träffas bakom pappans rygg. Men då pappors intuitioner oftast är sanna är det något skumt med Harlans historia och vem han är.

Resan i filmen är lång, så lång att det stundtals blir långtråkigt. Men stämningen och tonen är uteslutande väldigt skön vilket gör att du heller aldrig tröttnar. Du ska dock tycka om genren "drama" och relationsfilmer om denna filmen ska fastna.

Edward Norton gör inget felsteg även om en riktigt stor filmmiss smugit sig in i produktionen. Läs inte nästa stycke om du inte vill veta vad!


SPOILER
När Harlan befinner sig ute i vildmarken tillsammans med Lonnie har han ett välansat skägg. När han sedan blir beskjuten och kastar både sig själv och Lonnie upp på hästen kan man i nästa scen se att skägget är helt borta. Något som stör den detaljerade filmtittaren. Hur kan sådana här misstag uppkomma?

Summeringen av denna film blir sådan att betyget uppkommer till en svag fyra. Hade tempot varit lite högre, dialogen något bättre och filmen något kortare hade femman legat väldigt nära till hands. För skådespelarprestationerna finns definitivt!

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer