Game of Their Lives, The

  • Svensk titel: Game of Their Lives, The
  • Originaltitel: The game of their lives
  • Speltid (min): 101
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-06-07
  • Tagline: The match against the British in Belo Horizonte, Brazil, on June 19, 1950 was "the game of their liv

Recension - Blu-ray/DVD

"The game of their lives" är en film som passerat relativt obemärkt. Söker du på google får du t.ex. inte upp en enda svensk recension. Vad detta beror på vet jag inte. Möjligtvis har filmer som "Goal" och "Benknäckargänget" mättat marknaden på fotbollsfilmer. Men i VM-tider som dessa är detta en film att se, inte bara för den fotbollsintresserade.

Året är 1950 och USA har blivit tillfrågade att representera sitt lag i världsmästerskapen nere i Brasilien. Panik utbryter då det bara handlar om några veckor tills turneringen drar igång och landet har vid den tidpunkten inte satt ihop något landslag.

Filmen baseras på sanna händelser vilket gör den än mer fångande. Som den fotbollsintresserade person jag är med många år av fotbollsspelande på nacken vet jag att fotboll handlar om mer än just fotboll. Det är gemenskap, vänskap och upplevelser som präglar den tid man upplever. Ni vinner tillsammans OCH förlorar tillsammans.

"The game of their lives" handlar om just deras livs match. USA har inte slagit England en enda gång och detta året ska på pappret inte sluta på något annat sätt heller. England har ett av världens bästa lag och framför allt världens bäste spelare. Det USA har är ett lag som blandats av ditflyttande italienare och personer med europeiska rötter. Med en otrolig vilja och kämpainsats står USA som vinnare den där dagen 1950 och århundradets bragd var därmed ett faktum.

Filmen speglar lagets intriger, vänskap och samspel på ett bra sätt. Men det är något som saknas och detta kanske för att man låtit avspegla verkligheten lite väl mycket. Den "amerikanska helylle"-historien syns inte till och det där klassiska snyft-"god save the queen"-känslan infinner sig aldrig. Tack och lov!

Det är alltjämt mer eller mindre okända skådespelare i uppställningen där samtliga onekligen kan hantera en boll. Ingen överglänser den andra i rollprestationerna och tonen i filmen är lagd på just värme och relationer istället för spänning och sportmoment.
Helt plötsligt befinner de sig i matchen mot England, vinner och sen är filmen slut. Något plötsligt, något hastigt. Men jag skulle ändå rekommendera att se den här filmen framför filmer som t.ex. "Goal" just för att se hur fotboll fungerar i verkligheten.

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer