Warm Springs

  • Speltid (min): 121
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-06-14

Recension - Blu-ray/DVD

Blev lite lurad av bakgrundstexten som antydde att man skulle få se Franklin D. Roosevelt inte BARA när han badar i sina varma, helande källor för att kunna gå igen efter sviterna av sjukdomen polio, utan också när han som beslutsam president lotsar USA genom ett världskrig och andra tuffa tider. Men det blir det inte tal om. Ungefär som att göra en hel Stålmannen-film utan att visa Stålmannen. Då känns glasögonormen Clark Kent plötsligt väldigt blek.

Fokus ligger istället på människan (och till viss del politikern) Roosevelt och hur hans människosyn kom att förändras efter att hans ben inte längre var fulla av spring. Allt detta innan han blev president. Hur håller man liv i en politisk karriär när man dragit sig undan för att samla krafter? Man skickar iväg sin fru på diverse välgörenhetsuppdrag och så skriver man en jäkla massa brev.

Tänkte sätta en svag trea. Kenneth Branagh visar närvaro i huvudrollen. Filmen är ju inte direkt dålig. Bara otillräcklig. Men dagen efter jag sett den mindes jag inget särskilt från den. Förutom Cynthia Nixons fula tänder. Och sen är det mest till att plaska i poolen och skrapa på ytan hos andra poliosjuka biroller.

Nu när sommarens högexplosiva värme drabbar oss med full kraft kan vi lika gärna dra till beachen och bada själva, istället för att hyra den här rullen och se Roosevelt bada.

En annan film där Kenneth Branagh sitter i rullstol: ”Wild Wild West”. Inte alls överdrivet högteknologisk och fånig westernsoppa. Nej då. Här försöker Branaghs karaktär döda en president. Variation förnöjer.

Johan Karlsson

Kommentarer