Edmond

  • Svensk titel: Edmond
  • Originaltitel: Edmond
  • Speltid (min): 79
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-07-26

Recension - Blu-ray/DVD

Den här recensionen skulle kunna skrivas innehållandes ett enda namn; William H. Macy. Pang! Färdig recension, jag packar ihop och går hem.

Faktum är att "Edmond" känns som en enda lång reklamfilm, inte baserat på innehållet, utan enbart på hur bra rollprestation Macy gör. Produkten är Macy, filmen är "Edmond". Att filmen har ett riktigt bra budskap är väl den största anledningen som skiljer den från övriga reklamfilmer.

"Edmond" är så samhällskritisk en film kan bli utan att bli pretentiös eller cynisk. Det är en film som kritiserar alla de regler och normer som vi lever med och (stundtals idiotiskt) accepterar.

Edmond Burke (Macy) är en man som tröttnat på dessa regler. Regler och ramar som styr vardagen och livet. Vad du tar på dig för kläder på morgonen, att du inte pratar med någon på tunnelbanan, att du väntar på grön gubbe vid övergångsställen och att du även om du mår dåligt förväntas svara "bra tack!" på frågan om hur du mår.

En dag brytar Edmond dessa normer. Han har tröttnat och lämnar sin hustru genom att säga sanningen. Att han slutade älska henne för flera år sedan. När han sedan vill känna närhet och bestämmer sig för att kontakta en prostituerar. Möts han av ännu fler regler och orättvisor. Att den prostituerade t.ex. bara får 30% av summan, att folk som till en början ser ut att hjälpa honom antingen lurar eller försöker utnyttja honom. Varför måste världen vara så sjuk undrar Edmond?! Och han bestämmer sig för att vara den han vill vara. Göra det han vill göra och säga det han känner för. I samhällets ögon en galning med andra ord.

Men vem är galen egentligen? En person som blir en slav under systemet och accepterar samhällets hjärntvätt? Eller en person som Edmond som faktiskt följer sin egen vilja!?

Filmen är kort och sveper snabbt förbi med sina 79 minuter. Att den skyltar med namn som Denise Richards (Wild Things), Julia Stiles (The Bourne Supremecy), Mena Suvari (American Beauty), Joe Mantegna (The Godfather part III) är något att ignorera. Samtliga är med i ett fåtal lätträknade minuter. Allt handlar således om Macy.

Se den här filmen om du tycker om enastående rollprestationer, samhällskritik och filmer som kräver tankebearbetning en stund efter du tryckt på stop-knappen.

Sen den inte om du vill ha underhållning för stunden, är ute efter en film med högt tempo och gillar lättsamma filmer.

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer