Save the Tiger

  • Speltid (min): 100

Recension - Blu-ray/DVD

Den tydligaste bilden av Jack Lemmon är för mig den smått galne Daphne ur Some like It Hot. Därför blir det en omställning att se honom desillusionerad och nedbruten i Save the Tiger. På samma gång blir det tragiskt och imponerande vilket visar på den mångfald en god skådespelare bör ha.

Lemmon fick en välförtjänt Oscar för sin roll som Harry Stoner, en nostalgisk chef för ett klädföretag på ruinens brant som hemsöks av sina krigsminnen. Save the Tiger är två dagar ur Harrys liv där han ställs inför det stora moraliska valet; är överlevnad i branschen viktigare än laglydnad och ett rent samvete. Harry anlitar en obehaglig brottsling för att få ut pengar på försäkringen om ett av hans hus ”råkar” brinna ner. Samtidigt fungerar kompanjonen Phil Greene som ett påminnande samvete och kärnpunkten i filmen ligger i deras konversationer.

Save the Tiger är en genomtänkt film där det viktigaste inte är om huset brinner ner eller inte. Den handlar i ett större perspektiv om moral och minnen, både onda och goda i en modern värld där gårdagens hjältar inte längre passar in. Lemmons trötta Harry Stoner vill inte finna sig i den hårda verkligheten men tvingas hela tiden kuva sig under den. Save the Tiger är en film som genom sitt lugna berättande inte passar in i dagens höga filmtempo men som bör uppmärksammas för ett utmärkt skådespel och en historia som ställer existentiella frågor. Precis som Harry visar de baseballspelande ungarna hur ett riktigt kast går till verkar Lemmon subtilt rikta sig till publiken, de båda verkar vilja säga samma sak. Den ene om sport den andre om skådespel:Jag ville bara visa er hur det ska gå till.

Stefan Björnlund

Kommentarer