Bröllopsfesten

  • Svensk titel: Bröllopsfesten
  • Originaltitel: The Wedding Banquet
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-07-12

Recension - Blu-ray/DVD

Ang Lee är regissören bakom fjolårets braksuccé ”Brokeback Mountain”, som ju var en mycket vacker och finstämd kärleksskildring. Denna framgång har medfört att Sandrew smider medan järnet är varmt, och nu ger ut en tidigare film av Ang Lee på dvd.

Filmen i fråga heter ”Bröllopsfesten”, och har gemensamt med ”Brokeback Mountain”, två homosexuella huvudrollsinnehavare. Dock är upplägget annorlunda, och lite mer fokuserat på lättsam feelgood, snarare än allvarsam kärleksskildring. Filmen handlar om en asiatisk man som flyttat till staterna, och utan sin familjs vetskap, så att säga klivit ut ur garderoben. Det visar sig dock när hans far plötsligt får en hjärtsjukdom, att han är den sista sonen i släkten, och även det sista hoppet om dess fortsatta existens. För att uppfylla sin arme faders sista önskan, beslutar han sig för att ingå ett skenäktenskap med flickan som han hyr ut ett rum till. När föräldrarna beslutar sig för att komma över till möjligheternas land, så knackar snart trubblen på dörren.

”Bröllopsfesten”, är en ganska konventionell film som använder sig av beprövade scenarion för att skapa lustiga situationer. Kulturkrockarna susar förbi på löpande band, och man känner sig ganska långt ifrån regissörens mästerliga och finstämda filmer ”The Ice Storm” och ”Brokeback Mountain”. Självklart så blir det aldrig dåligt eller tråkigt, utan en mycket charmig, småputtrande film. När man vet vad Lee går för så är det dock svårt att inte bli en smula besviken för att filmen inte tar sig för mer än den gör, och man vet att regissören är kapabel till.

På ett rent humant plan så är dock Lee lika pricksäker som han alltid har varit, och det råder inget tvivel om att det, likt hans övriga filmer, är en mycket mänsklig film man tittar på. Det görs inga gränser för människor vare sig de är asiater eller amerikaner, homo- eller heterosexuella, gamla eller unga. Alla får vara med. Detta känns, även om filmen har ett par år på nacken, som ett ganska så trevligt grepp. Filmen sprudlar av värme, och kärlek till hela mänskligheten, och gör mig alldeles varm inombords. Ty även om en film inte har intentioner om att förändra världen, så kan det vara en trevlig upplevelse. ”Bröllopsfesten”, är om än en bagatell, så en mycket hjärtevärmande sådan.

Kim Ekberg

Kommentarer