Road to Guantanamo, The

  • Svensk titel: Road to Guantanamo, The
  • Originaltitel: The Road to Guantanamo
  • Speltid (min): 91
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-08-16

Recension - Blu-ray/DVD

En högaktuell film som med sin ankomst hade väldigt höga förväntningar på sig. Michael Winterbottom (Welcome to Sarajevo) har här skapat en delvis dokumentär, delvis drama där vi får följa karaktärerna Shafiq Rasul, Asif Iqbal och Rhuhel Ahmed. Tre brittiska muslimer som på senare tid blivit kända som ”Tipton Three” (då alla tre kommer från Tipton i England) släpptes från fånglägret Guantanamo Bay efter att ha suttit inspärrade i två år.

”The road to Guantanamo” tar med tittaren på en resa från oskyldig nyfikenhet i de tre vännerna som ska åka ner till Pakistan för att gå på sin gemensamma väns bröllop till brutal terror i fånglägret. De blev tillfångatagna i Afghanistan misstänkta för att vara länkade till Talibanerna och Al Quida. Därefter ligger sanningen och vad som verkligen hände hos dessa tre personer som fick genomlida två års brutal terror i något som USA rättfärdigade med att kalla ”kriget mot terrorn”.

Filmen är otroligt viktig och avser att spilla lite ljust över det vi i våra Svensson-hem inte kan läsa i tidningarna. Samtidigt ska också nämnas att filmen fått kritik från olika håll för att inte vara helt sanningsenlig. Var männens motiv till resan helt fredliga? Vissa påstår att de sympatiserat med en imam som anklagats för att uppmana muslimer att döda judar. Och vad gäller moskén de söker övernattning i, ska detta vara en samlingspunkt för anhängare till Jihad.

”Om ditt huvud inte nuddade marken (samtidigt som du ståd på knä) eller lyftes upp en liten bit, satte dom sin fot i nacken och tvingade ner huvudet igen. Så höll dom på i tre-fyra timmar i taget”.

Filmen är skrämmande men om man ska säga något negativt så är det just blandningen mellan drama och dokumentär. När jag håller filmen i mina händer innan jag ska sätta in den i dvd-spelaren är jag så otroligt sugen på att få veta sanningen. Sanningen om vad som verkligen hände i en film fullmatad av just denna informationen. Men tyvärr. Filmen är så skickligt filmat att jag har svårt att skilja på vad som faktiskt är dokumentärt och vad som är fiktion. Visst bygger allt på vad som egentligen hände men jag vill verkligen ha svar på mina frågor. Och svaren på hur det verkligen var att sitta inlåst på Guantanamo Bay tar sin tid. Resan dit är lång och det är först i den senare delen av filmen som du får en del svar.

Jag skulle hellre sett att man satsar hårdare på att dela upp filmerna i en långfilm samt en ren dokumentär. Den här blandningen blir något tunn. Men det faktum att särskiljandet mellan de två genrerna är svår att göra leder till en eloge av skådespelare, regissörer och filmen som sådan. Styrkan blir således svagheten.

Trivia: Två av skådespelarna tillsammans med två av de faktiska fångarna blev tillfälligt fängslade och förhörda av den brittiska polisen när de återvände hem från Berlinale-festivalen där filmen tilldelades en Silverbjörn. Enligt BBC-nyheterna frågade de Riz Ahmed om han hade några intentioner på att göra fler politiska filmer.

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer