Beach, the

  • Svensk titel: Beach, the
  • Originaltitel: The Beach
  • Speltid (min): 119
  • Release (Bio): 2000-03-17
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-07-11
  • Tagline: Innocence never lasts forever

Recension - Blu-ray/DVD

Leo, Leo, Leo, Leo, Leo, Leo… Alla fans av gulleplutten DiCaprio (som förvisso är en helt okej skådis) har en fest att se fram emot. Sol, stränder, blått vatten och nakna överkroppar. För oss andra, blir det överdosering av superstjärnan.

Romanen Beach av engelsmannen Alex Garland hade alla förutsättningar för att bli en bra film. Speciellt med engelske Boyle vid rodret. Det vet alla som har sett och gillade Dödsleken och, inte minst, Trainspotting – knarkfilmernas Exorcisten. Dock är denna storfilm en samproduktion med Hollywood som största bidragare och resultatet har blivit därefter. En ganska uddlös och tråkig resekatalogs-film som antagligen roar alla som någon gång varit i Thailand och kanske till och med gått i Richards (Leo) fotspår.

Av bokens gradvisa förvandling från idyllisk kollektivism på ön till mardrömsklimat och död, lite som i William Goldings Flugornas herre (som säkert har inspirerat Garland till att skriva Beach), har det tyvärr inte blivit mycket alls. Först mot slutet brinner det till något, men då är det så dags. Och en scen som ska illustrera att gameboy-freaken Richard vid ett tillfälle tror han är med i ett spel är ganska kul. Men på det hela taget är Beach en förvånansvärt slätstruken och förutsägbar rulle.

Danny Boyle måste haft tankarna på annat håll eller känt sig överkörd av Hollywood-pamparna, som säkert ville få fram ett solorace för DiCaprio i en bred film för den största målgruppen 15 till 24. Och i den målgruppen befinner jag mig inte.

Göran Skoglund

Kommentarer