Dina, mina & våra

  • Svensk titel: Dina, mina & våra
  • Originaltitel: Yours, Mine & Ours
  • Speltid (min): 84
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-09-27

Recension - Blu-ray/DVD

Jag älskar Dennis Quaids skådespeleri i gripande och spännande ”Frequency”. Rene Russo värderar jag också högt efter hennes insats i actionkomedin ”Dödligt vapen 4”. Något oväntat korsas nu deras vägar i den rymliga familjefilmen ”Dina, mina & våra”.

Quaid spelar en disciplinerad men godhjärtad amiral inom kustbevakningen; Frank. Han är ensamstående förälder till åtta välorganiserade ungar som kallar sin pappa för amiral. Russo spelar en hippieaktig och godhjärtad modedesigner; Helen. Hon är ensamstående förälder till tio frisläppta ungar som gruppkramas. Vad händer när Frank och Helen faller tillbaka i sin ungdomsförälskelse och slår ihop sina påsar? Jo, turturduvorna och alla de arton (!) barnen flyttar in i ett fyrhus. Ungarna kommer lika bra överens som en tändare och en olyckligt närbelägen dunk bensin.Mycket av komiken bygger på kontraster och spänningar mellan de påtvingat sammanslagna familjerna. Det ger önskad effekt och kulminerar i ett stökigt färgburkskrig. Efter att ha gått varandra på nerverna ett tag inser ungarna att de gör klokast i att förena sina krafter för att få Frank och Helen osams, vilket de hoppas ska leda till en skilsmässa och att allt återgår till det normala med varje familj boende för sig. Men efter ett tag börjar barnen trivas ihop, mot alla odds. Risken är att skadan redan är skedd. Föräldrarnas äktenskap börjar knaka rejält i fogarna.Ska berättelsen kulminera i ett olyckligt slut med en infekterad separation och gråt i halsen? Nja, det hör liksom inte till genren. Vissa saker kommer man inte ifrån i en familjekomedi. Däribland det lyckliga slutet, de obligatoriska tvillingbarnen och det knäppa djuret; en glupsk gris. Men det får man finna sig i.

Exempel på roliga scener:

1. ALLA i familjen ska läsa in sitt namn på telefonsvararen.
2. Den oengagerade och lastgamla barnflickan dammsuger medan kidsen trillar ut genom ett fönster.
3. Helen och Frank får dras med ett dussin insomnade barn i sängen.

Extramaterialet är generöst med kommentatorspår av regissören Raja Gosnell (”Scooby-Doo”, ”Home Alone 3”), utförligt rollbesättningssnack och en inblick i manusarbetet. Man blir bland annat upplyst om att filmen är en uppdaterad remake av en rulle från slutet av 60-talet.

Som ensambarn kan jag omöjligt relatera till det fullproppade fyrhusets skiftande gemenskap. Men jag gillar konceptet och utförandet. ”Dina, mina & våra” är en balanserad familjekomedi som aldrig blir för tramsig, otroligt nog. En ganska mysig historia med ett samspelt radarpar och sjukt många ungar. Ingen dubbning förekommer. Bättre än nyligen recenserade ”Fullt hus igen”.

Johan Karlsson

Kommentarer