Shadow of the sword

  • Svensk titel: Shadow of the sword
  • Originaltitel: Henker
  • Speltid (min): 104
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-09-13

Recension - Blu-ray/DVD

The Headsmen är ju definitivt en bättre titel på denna pekoral, men samtidigt så är en pekoral ett bättre namn på en pekoral, inte sant? Är ni med? Så pinsamt dålig som denna film är om man ser till helheten så behöver den det urfjantiga namnet ”Shadow of the sword” i den svenska?! översättningen. Det handlar om två föräldralösa pojkar som växer upp med den katolska kyrkans försorg. Och precis som vi fått signaler om från dagens katolska kyrka så gäller kyskhetslöftet bara vuxna kvinnor. Små gossebarn kan och bör uppfostras med herrens tukt och förmaning och det kan i en del fall (läs:alltid) innebära att stjärten får ta emot lite präst. Denna råa och sviniga människosyn genomborrar filmen och gör den vulgärt osmaklig, då den helt saknar finess att beskriva det oerhörda lidande gossarna får stå ut med.

I detta mörker finner de två små Georg och Martin varandra i en stark broderlig vänskap. I det starkt depraverade Europa rasar strider och inkvisitionen skördar sina offer i herrens namn. 1500-talet målas upp i traditionell men ganska oreflekterad anda och man känner stark anledning att tvivla på den stereotypa framställningen av människor, även om man samtidigt förstår att det var hårt och tufft att existera vid denna tid.

Kättarna ska utrotas och George ger sig ut på korståg, när han kommer tillbaka till sin hemby är Martin en katolsk präst på väg upp i karriären. När bödeln dör tar George på sig hans kappa för kärlekensskull och det är förmodligen det som den svenska titeln syftar på: I svärdets skugga. Problemen med filmen är att det totalt humorlösa splattervåldet inte ger den starka upplevelse som man tydligt märker att filmskaparna önskade sig och att manus är så tunt att framkallningsvätskan skär sig. Gestaltningarna är makalöst bleka och även om det inte är stora tunga affischnamn så är det välrenommerade skådespelare som vi alla vet att de kan presetera mycket bättre. Ändå finns det en viss behållning med filmen. Hur klumpigt framförd den än är, även fotografiskt, så är det en snygg inramning med undantag för blodet och alla avhuggna lemmar. Det höjer betyget till en svag 2:a.

Mattias Svensson

Kommentarer