Aspiranterna

  • Svensk titel: Aspiranterna
  • Originaltitel: Aspiranterna
  • Speltid (min): 430
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-01-01

Recension - Blu-ray/DVD

Ibland får man ryck som man inte har någon kontroll över. Idag var en sån dag, när jag gick till videobutiken och hoppades på att den sjunde säsongen av Seinfeld äntligen hade anlänt. Så var inte fallet, men då kom rycket. Jag såg en vardera DVD av den gamla svenska polisserien ”Aspiranterna”. Vilken kick!

Serien som gjordes 1997 av polisfilmsproffset Harald Hamrell och sedan följdes upp av Alexander Moberg har länge varit oförtjänt bortglömd. Tack därför för DVDn som då och då gör att dessa pärlor når oss efter flera år i minnet.

Serien handlar om Sveriges framtida poliser som genomgår träningsprogrammet för att en dag vakta vårat samhälle. Karaktärsbaserat med tuffa lärare, ungdomar med udda social bakgrund och ett jävligt tajt manus och regi är detta en av de bästa serierna som producerats i Sverige.

Artisiskt är det även väldigt skönt att den endast varade i tolv avsnitt, från att personerna börjar på skolan tills dess slut, och inte kördes sönder av framtvingade uppföljare som sedan förstör grundverket. Om detta är ett resultat av att den inte var speciellt populär eller ett medvetet val av producenterna är irrelevant, för likt Fawlty Towers står den nu som en fin och komplett serie som inte läggs ner för att den inte säljer längre, utan för att den är komplett.

Som en extra kick är det även väldigt kul att här se flera numera etablerade skådespelare i sina yngre år. Sofia Helin, Regina Lund och Ray Jones IV är bara ett par av ansikterna man känner igen och bara det gör att detta verk är intressant nog att se igen. Glöm svenska dokusåpor och skräpserier som Hombres, se istället en riktigt bra gjord svensk serie som Aspiranterna!


Filip Gieldon

Kommentarer