Borat

  • Svensk titel: Borat
  • Originaltitel: Borat: Cultural Learnings of America for Make Benefit Glorious Nation of Kazakhstan
  • Speltid (min): 82
  • Release (Bio): 2006-11-03
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-03-14
  • IMDb: Borat

Recension - Blu-ray/DVD

Jagshemash!

Så var den då här, filmen om den Kazakstanske journalisten Borat Sagdiyev och hans resa genom US och A. Hypen runt filmen har varit enorm före premiären och när den efter de första pressvisningarna började hyllas i det närmaste unisont av filmkritiker världen över minskade inte direkt uppmärksamheten och förväntningarna.

Ni vet redan vad det handlar om men här kommer en snabb repetition: Borat är Kazakstans näst mest kände person och har fått i uppdrag av sin regering att åka till US och A för att lära sig om västvärldens kultur och sedan ta med denna nyvunna kunskap hem. På sin resa lyckas Borat förolämpa allt och alla i sin väg.

Borat är komikern Sacha Baron Cohens skapelse från början till slut (även om många sett likheter mellan honom och Internetkändisen Mahir vars hemsida var rejält omtalad för 6-7 år sedan). Cohen har flera ”gubbar” på sin repertoar, förutom Borat har vi sett honom som wiggern Ali G och som den homosexuelle modereportern Bruno. Den sistnämnde kommer precis som sina föregångare att förflytta sig från TV-mediet till vita duken, förhandlingar pågår just nu om vilket filmbolag som får äran.

Man kan ställa sig frågan om det verkligen är roligt att se en engelsman i ful kostym och mustasch nedvärdera kvinnor, berätta antisemitiska skämt och brottas naken med en lika naken och fet kollega. Svaret är enkelt: Ja, det är vansinnigt roligt! Jag har inte varit med om så mycket skrattande på bio sedan jag såg ”Dum och dummare”, salongen fullkomligt skakade av skrattsalva efter skrattsalva! Cohen har med Borat hittat ett smart sätt att lyfta fram korkade fördomar, inte bara om underutvecklade östeuropeiska länder utan om precis allting, och få publiken att skratta åt dem och åt de människor som delar dessa fördomar. Han är snabbtänkt, fräck, provocerande och inte det allra minsta strykrädd!

Filmen om Borat lever utan tvekan upp till mina höga förväntningar och jag vill varmt rekommendera den till alla som vill se något riktigt roligt. Mitt tips är dock att inte dricka någonting före filmen, risken är att ni kissar på er av skratt.

Chenquieh!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer