A little trip to heaven

  • Speltid (min): 86
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-10-04

Recension - Blu-ray/DVD

A little trip to Heaven är något så säreget som en isländsk-amerikansk thriller. Den utspelar sig i ett anonymt Amerika men har spelats in på Island med det karga slättlandskapet som gemensam vy.

Till en noirrealistisk bondhåla skickas försäkringsutredaren Abe Holt (Forest Whitaker) för att utreda huruvida den grusfattiga småbarnsmamman Isold (Julia Stiles) är berättigad till sin brors skyhöga livförsäkring. Broderns död ställer många frågor och med ett icke identifierbart lik och en misstänkt make i den lilla staden tvingas Holt stanna. Genom sin otröttliga vilja att gör en korrekt utredning dras han in i en småstadslögn där man blundar för samvetet i jakten på en liten bit av det ekonomiska himmelriket.

Den isländska naturbilden har satt sin prägel på den amerikanska bondvischan där regn och snöoväder varvas om vartannat. Kylan blir lika påtaglig i såväl väderlek som i människors inre och de solblekta restaurangerna visar på tynande drömmar i vardagsmonotoni. Väderlek till trots så blir det inte speciellt mycket drag i A little trip to Heaven. Forest Whitaker är lika tafflig och småunderlig som vanligt och träigheten hos Abe Holt överträffas endast av anonymiteten i Julia Stiles uddlösa insats. Det enda logiska vore om dessa två var typecastade efter vädrets gråa och avdomnande karaktär. Jeremy Renner är inte lika övertygande i sin redneckroll som i North Country men lyckas ensam förmedla något som man desperat söker efter. Någon som helst känsla.

Valet att formulera en frågeställning mellan etik och monetära drömmar skulle inte kunna vara mer tacksamt än i det övergivna samhället som verkat leva i efterdyningarna av den stora Depressionen. Svåra moraliska val passar bäst i bistra tider. Samtidigt är A little trip to Heaven ett försök till ett stumt frågande efter vad som i slutändan väger tyngst: Lagen, moralen eller bristen på den senare. Tyvärr stjälper ett problem hela filmens centrala fråga och ställer samtidigt en ny: Varför ska man bry sig om vilka val människorna gör när man inte bry sig om människorna?

En bättre film om landsbygd, pengar och moraliska svårigheter: A Simple Plan

Stefan Björnlund

Kommentarer