Ultraviolet

  • Svensk titel: Ultraviolet
  • Originaltitel: Ultraviolet
  • Speltid (min): 88
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-10-12

Recension - Blu-ray/DVD

Regissören och manusförfattaren Kurt Wimmer fick en stor skara fans 2002 när hans film Equilibrium (Svensk titel: Cubic) anlände.
Wimmer har även skrivit manus till flertalet stora biosuccéer som: Äventyraren Thomas Crown, Sphere och Uppdraget.
Ultraviolet är hans tredje film som regissör och den levererar tyvärr inte någonstans.

Milla Jovovich (som gärna visar sin slanka mage både här och där) spelar Violet. En kvinna som blivit vampyr pga. en blodsjukdom. Hon och ett gäng andra vampyrer är ute på ett uppdrag. Att krossa diktaturen som samhället de lever i består av.
Och en dag får hon i uppdrag att stjäla en väska, en väska som består av gossen Six (Cameron Bright, han som spelade unge Leech i X-Men 3).
Denne pojke vill både regeringen och vampyrerna åt. Och det är här filmen tar sin grund.

Dessvärre är det ingen bra grund. Om man bortser från utmärka William Fichtner (lysande skådespelare, ge honom fler roller och större utrymmen) och till viss del unge herr Bright så är samtliga aktörer här fruktansvärda.
Milla Jovovich är snudd på komisk i huvudrollen och hon är ju ingen komedienn vad jag vet, men hon kanske borde satsa på det.
Egentligen så har hon ju inte varit speciellt bra i någon film. I ’Det femte elementet’ är hon rar, trots sitt överspel, samma gäller för ’Jeanne d’Arc’ och ’The Million dollar hotel’. Skicka henne på en kurs, gärna långvarig.

Att filmen haft en hyfsad budget (för att vara så ”liten”) märks. Men den är inte speciellt snyggt gjord ändå. CGI-effekter ska man inte stajla med. De ska bygga upp en films handling och låta dramaturgin styra dem. Inte tvärtom. En serietidningstecknare skriver ju historierna först, han/hon målar ju inte bakgrunderna först.

Och sådär håller det på i dryga 90 minuter.
Jag tror även att felet i filmens osammanhängande handling beror mycket på att bolaget klippte bort 30 min av Wimmers originalprodukt. Så om den skulle släppas på dvd så skulle jag k a n s k e kunna se om den.
Men, det förbättrar ju inte denna usla film just nu i alla fall.

Gustaf Molin

Kommentarer