When a Stranger Calls

  • Svensk titel: When a Stranger Calls
  • Originaltitel: When a Stranger Calls
  • Speltid (min): 83
  • Release (Bio): 2006-04-07
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-10-04
  • Tagline: Har du tittat till barnen?

Recension - Blu-ray/DVD

Jill Johnson (nej, inte vår egen country-Jill) har hittat ett perfekt extraknäck. Ett välbärgat par har anlitat henne som barnvakt när de ska ut och äta en god middag och gå på bio. Det låter ju inte så avancerat, eller hur? Det faktum att huset är storslaget, kylen fylld av mat och ungarna dessutom redan sover gör inte saken värre om man säger så. Allt är frid och fröjd tills telefonen börjar ringa. Till en början är det harmlösa felringningar men snart övergår det till rena hot. Jill blir rädd och ringer polisen som sätter igång och försöker spåra de inkommande samtalen. Till sin stora fasa får Jill veta att samtalen kommer inifrån huset och att både hon och barnen är i fara. Ska polisen hinna dit i tid?

Marknaden svämmar över i nyinspelningar av gamla skräckfilmer, vissa är bättre än originalen (”Hills Have Eyes”), andra är sämre (”Texas Chain Saw Massacre”) medan ett fåtal är identiska (”The Omen”). Även ”When a Stranger Calls” är en nyinspelning, originalet med samma titel kom redan 1979 och blev en smärre succé. Jag kan ärligt talat inte komma ihåg om jag sett originalet eller inte och kan därför inte säga hur nyinspelningen står sig i jämförelse.

Vad jag kan säga är att filmen är välgjord och spännande om än aningen förutsägbar. Dessutom är det förvånansvärt befriad från blod och slafs vilket känns minst sagt uppfriskande efter de tendenser som härjat i thrillers och rysare det sista året. Less is more, som de säger… Tyvärr är slutet ett riktigt antiklimax och det drar ner betyget.

Filmens största problem är dock bristen på originalitet. Visst, det är en nyinspelning, men om man inte sett förlagan borde inte det göra något. Tyvärr stämmer det inte i det här fallet, hela telefongimmicken med en hotfull röst och samtal inifrån huset användes till döds (ursäkta ordvalet) i ”Scream”-filmerna på 90-talet och känns inte speciellt fräscht eller nytt längre.

Extra pluspoäng går dock till speltiden, som klockar in på bara 83 minuter och därmed ser till att filmen har ett bra tempo utan utfyllnad, samt till Lance Henriksen som gör den hotfulla rösten i telefonen. Klockrent val! Adderar jag alla plus och minus hamnar jag någonstans emellan en stark tvåa och en svag trea. Nu har vi inga halvpoäng att dela ut så därför blir det en trea till ”When a Stranger Calls”.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer