Long kiss goodnight

  • Svensk titel: Long kiss goodnight
  • Originaltitel: Long Kiss Goodnight, the
  • Speltid (min): 116
  • Release (Blu-ray/DVD): 2001-01-10

Recension - Blu-ray/DVD

Regissören Renny Harlin rankas fortfarande som en av de bästa actionregissörerna genom tiderna och han gör skäl för detta. Han kan ta vilket korkat manus som helst och få ut av det en fartfylld historia utan logik och djupare funderingar. Harlins recept för några timmars underhållning är:

Hämningslös våld
Humor
Skamlöst snygga actionsekvenser… massor av dem
Hisnande kameraåkningar
Noll logik och vett
Glimten i ögat

I Long Kiss Goodnight flörtar Harlin med temat ”en kvinnlig Rambo” och lyckas mycket väl. I själva verket är denna film den som han fått mest beröm för som regissör. Allt börjar i en liten småstadsidyll och eskalerar snabbt till ett inferno av skottlossning, omotiverade explosioner, snabba one-liners av Samuel L. Jackson, terroristverksamhet och en finale som heter duga. För hemmabioägare är detta en våt dröm där högtalarkonerna vibrerar frenetiskt och där den utmärkta bilden begränsas endast av summan pengar man spenderat på sin TV eller projektor. Grannen bankar i väggen och bostadsrättsföreningen kontaktar närmaste advokat. Visst! Detta är en A/V film av rang.

Och så är det lika korkat som actionfyllt. Men spelar det någon som helst roll om manus i detta fall är av icke originellt format. Absolut inte! Här kör man visuellt hårt i ett par timmar, spenderar massor i effekter och lämpliga skådespelare och då krutröken har lagt sig så finner man att man knappt andats de sista 45 minuterna. Skit samma!

Foto är, som vanligt i Harlins filmer, fenomenalt. Guillermo Navarro, som senare filmat bl.a. ”Desperado”, ”From Dusk till Dawn” och ”Jackie Brown” visar, att han action. Musiken av Alan Silverstri sitter bra och FX skäms inte i jämförelse med någon annan actionfilm. Geena Davis som den våldsamme damen är skrämmande bra och alla andra roller besätts av ett gäng rutinerade skådespelare med kanonkuliga Sam Jackson i spetsen.

Vänta dig inte en vettig handling, utan endast fart och fläng och du kommer att ha en trevlig filmstund.

©Janne Ahlgren

Jan Ahlgren

Kommentarer