Host, The

  • Svensk titel: Host, The
  • Originaltitel: Gwoemul
  • Speltid (min): 119
  • Release (Bio): 2007-01-12
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-08-08
  • Tagline: It is lurking behind you

Recension - Blu-ray/DVD

(Denna recension är från när filmen visades på Stockholms Filmfestival i november 2006.)

Festivalåret är fyllt av filmer som jag längtat efter, sett fram emot och chattat mig hes om. Den erotiskt laddade "Shortbus" för sitt skandalomtalade rykte, "The Last King of Scotland" för den påstådda exeptionella gestaltningen av Forest Whitaker som Idi Amin, och Clerks 2 av uppenbara skäl. Ingen av dessa kommer ändå ens i närheten av längtan jag haft efter "The Host", Joon-ho Bongs senaste film efter mästerverket och den bästa filmen på Stockholms Filmfestival för två år sedan. Äntligen är den här. Äntligen har jag sett den!

Väntan efter denna film har på många sätt varit olidlig och efter två år av att ha sett sönder Bongs "Memories of Murder" på DVD har hans nya film alltså äntligen kommit. Från den extremt närgångna och realistiska "Memories" har Bong nu rört sig mot det surrealistiska. En stor mängd formaldahyd har dumpats i Han-floden. Ett enorm muterat monster har växt sig fast under en av flodens broar. Fem minuter av filmen har gått - och vi ser redan monstret löpa total amok över Sydkorea. Nu är det en kamp för livet, samtidigt som familjen Park som står i centrum utsätts för en familjekris när deras yngsta familjemedlem blir bortrövad.

Det som lyfte "Memories of Murder" från att vara en väldigt skickligt genomförd och snygg debut till festivalens bästa film för två år sedan var Bongs känsla för humor och komedi, och hur man får in dessa två i en annars mordisk thriller. Tänk er en film med lika mycket otäckheter som "Seven", fast också med humor nog att ge er ont i käkarna. Där har ni "Memories of Murder" - och till viss mån även "The Host".

Nu är "The Host" visserligen ingen thriller utan mera riktad mot en skräckfilm fylld med humor, men denna stämpling är fortfarande missvisande. För detta är inte på något sätt vad man förväntar sig när man hör "skräckkomedi". Tvärtom. Bäst förklarat är filmen väldigt Sydkoreansk i sitt filmberättande, vilket är svårt att förklara ytterliggare. Sydkoreanska filmer har en magi i sig som tar ett par filmer att lära in sig, men som man sedan inte kan lämna. Än en gång, likt till exempel "A Bittersweet Life", verkar den här filmen inte handla om något alltför märkvärt. "Kemikalier sprids, ett monster attackerar och fadern ska rädda dottern" summerar filmens handling. Men under den tunna ytan döljs en näst intill oändligt djup fyllt av mening och poetiskt bildberättande. Bländande actionscener blandas med emotionella samanbrott och stråkfyllt springande för livet och scener som kommer hålla en leende i flera dagar efteråt. Joon-ho Bong har gjort det igen. Utöver en liten nedgång i tempo i mitten av filmen är detta ett näst intill perfekt verk som måste ses om och om igen.

Det är också väldigt inspirerande att Bong använt sig av ett flertal skådespelare från sin tidigare film utan att få det att kännas tillgjort. Jag hade ett stort problem med alla cameo-liknande roller som de före-detta hjältarna från "Oldboy" hade i "Lady Vengance". Här har man inte gjort några cameos, utan istället tagit vara på skådespelarna i riktiga roller. För er som förövrigt inte är bekanta med Joon-ho Bongs storhet; det var hans "Memories of Murder" som vann årets bästa film 2003 i Sydkorea, inte Oldboy som kom samma år...

"The Host" är inte lika djupgående och rå som "Memories of Murder", men det försöker den heller inte vara. Istället har man vågat göra en på många sätt helt banal film där datanördarna från Weta gått loss och skapat ett oförglömligt monster och samtidigt gett oss en familj med några av de härligaste anti-hjältarna någonsin. Snudd på mästerverk igen med andra ord, och ett måste när tillfället ges!

Sen kan jag också säga till er som redan sparkar er över att ni inte kommer att kunna se filmen att filmens textning förvånansvärt var på svenska och inte engelska som den brukar, vilket normalt betyder att den redan blivit inköpt till den svenska marknaden och kommer att visas på svensk bio. Ta tillfället i akt och se den!

Filip Gieldon

Kommentarer