American Dad - Säsong 1

  • Svensk titel: American Dad - Säsong 1
  • Originaltitel: American Dad! - Season 1
  • Speltid (min): 271
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-11-08
  • Tagline: From the creator of "Family Guy" comes a man who will stop at nothing to protect his country.

Recension - Blu-ray/DVD

Innan jag skriver mer vill jag utfärda en varning! På omslaget till den svenska utgåvan av ”American Dad!” står det att den innehåller ”Hela första säsongen”. Detta är felaktigt! I själva verket är det de första 13 av totalt 23 avsnitt vi får. I USA gavs säsong ett ut uppdelat på två volymer och det är alltså den första volymen som nu givits ut med denna felaktiga innehållsförteckning. Bara så ni vet…

Ni känner säkert redan till serien ”American Dad!”, Seth MacFarlanes uppföljare till den otroligt populära ”Family Guy”. Om inte kan jag berätta att det handlar om CIA-agenten Stan Smith, en riktig helylleamerikan som gör allt – precis allt – för att skydda sitt land från terrorister, hippies och yttrandefrihet. Han lever tillsammans med sin fru Francine och de två barnen; den vänstersympatiserande dottern Hayley (familjens svarta får enligt Stan) och den nördige sonen Steve. Dessutom delas hemmet av utomjordingen Roger, som räddade Stans liv vid Area 51 för många år sedan, samt guldfisken Klaus vars hjärna en gång tillhört en tysk backhoppare. Ingen vanlig familj som ni förstår…

Precis som i ”Family Guy” använder MacFarlane karaktärerna till att sparka hej vilt åt alla håll. Den som söker politisk korrekthet har absolut ingenting att hämta här! I denna samling får vi bl a se hur Stan bygger om sin bakgård till ett fångläger där han spärrar in hela grannskapet då han misstänker att alla är terrorister, vi får se Francine tappa minnet och åter bli 25 år och vi får se hur det gick till när Stan upptäcker sig själv, för att uttrycka det milt.

Det går inte att berätta om allt som sker i dessa 13 avsnitt, däremot kan jag erkänna att jag garvade högt många, många gånger. ”American Dad!” är barnsligt, töntigt och helt otroligt roligt! Avsnitten håller en relativt jämn nivå, det är något enstaka som inte når upp till samma komiska höjder men se det som lite välbehövlig vila för skrattmusklerna.

SF och Fox gör oss alla en tjänst i och med detta DVD-släpp, men de får allt se till att släppa resterande avsnitten också, och det snart!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer