Terminator 3: Rise of the Machines

  • Svensk titel: Terminator 3: Rise of the Machines
  • Originaltitel: Terminator 3: Rise of the Machines
  • Release (Bio): 2003-07-30
  • Release (Blu-ray/DVD): 2003-12-03
  • IMDb: Terminator 3: Rise of the Machines

Recension - Blu-ray/DVD

Jag minns med välbehag när jag 1991 såg Terminator 2 på dess premiär på då nybyggda Filmstaden i Karlstad. Det var en av mina bästa bioupplevelser någonsin och jag minns att salongen jublade när det stod Arnold Schwarenegger på duken… T2 var och är en given actionmilstolpe som fortfarande används som måttstock och som tillsammans med främst Matrix pressat gränserna för specialeffekter. Terminator 2 gjorde även att både James Cameron och Arnold Schwarzenegger tog det definitiva klivet till Hollywoods toppskikt.

12 år senare är det dags för det nu 55-åriga österikiska muskelberget Arnold att åter dra på sig skinnjackan, sina svarta solglasögon och skydda människosläktets framtida räddare John Connor. Connor, som denna gång spelas av Nick Stahl (Bully, In the bedroom), är nu äldre och har sedan det begav sig förra gången levt ett liv på flykt, ständigt fruktandes terminatorer från framtiden. Maskinerna har inte heller legat på latsidan och skickar följaktligen för tredje gången en robot, T-X, bakåt i tiden för att döda John Connor och därmed säkerställa maskinernas triumf över människan i det framtida kriget. Nya roboten T-X spelas av norska debutanten Kristanna Loken och Claire Danes (Romeo & Juliet) ser vi i rollen som Kate Brewster.

En våldsam jakt som påminner mycket om båda föregångarna inleds och det sparas verkligen inte på krutet och innan ni hinner säga en miljon dollar har det demolerats en hel gata(!), runt 20-30 fordon och minst ett hus i en biljakt som är bland det svettigaste som skådats. En helt galen logik om diverse tidsresor, framtida händelser som hindras i det förgångna, lagom mycket humor och en jävla massa explosioner är vad som väntar och egentligen finns inget att klaga på. Det är full gas rakt igenom och manuset är helt acceptabelt även om det finns logiska luckor. Arnold är såklart huvudattraktionen - han är som gjuten i denna roll. Inga fler komedier med Tom Arnold, tack.

Ett stort minus är dock att Brad Fiedels klassiska Terminator-tema lyser med sin frånvaro under i stort sett hela filmen men i övrigt är Terminator 3 är lyckad actionfilm och uppföljare. Men hur står den så den mot de andra två filmerna i serien? Ja, ärligt talat så har den inte den skitiga, brutala känslan från originalet och den når inte heller tvåans höjder. I jämförelse med framförallt tvåan så är Mostow (regi) fortfarande steget efter Cameron gällande det pompösa plus att jag inte heller blev berörd och det är ofrånkomligt att inte undra hur T3 blivit med Cameron bakom rattarna. Kristanna Loken var bättre än undertecknad trodde men Robert Patrick från T2 hotar hon inte. Stahl överglänser Edward Furlong i rollen som John Connor men visst saknas Linda Hamilton (Sarah Connor) en hel del. Hennes domedagsprofetior behövs för att skänka tyngd åt historien. Slutet är överraskande bra och blir till ett sorts anti-klimax fast på ett bra sätt om ni förstår… utan att avslöja för mycket så får vi nog höra ’I’ll be back’ ytterligare någon gång…

Skippa Hulken och Charlies Änglar – gå och se Terminator 3 och inse att det ÄR tufft med skinnjackor samt att ha solglasögon inomhus! Eh…

Erik Norin

Kommentarer