Out of Sight

  • Svensk titel: Out of Sight
  • Originaltitel: Out of Sight
  • Speltid (min): 117
  • Release (Blu-ray/DVD): 1999-12-03

Recension - Blu-ray/DVD

Nu har verkligen biosäsongen börjat, nu är det slut på dåliga filmer och de bra filmerna får större uppmärksamhet. "Konspirationen", "Happiness", "Sommardåd", "Rädda Menige Ryan" och "The Truman Show" har alla släppts inom loppet av några månader. Här kommer en till - "Out of Sight".

Jack Foley har rånat fler banker än någon annan. Så många att de inte får plats i FBI´s dataregister. Och han har alltid blivit fångad. Nu är han trött på fängelselivet och planerar sin rymning och sitt livs kupp.

Kan det bli coolare? Jag undrar det, addera "Get Shorty" med "Jackie Brown" och du är i närheten av coolhetsfaktorn på "Out of Sight". Varenda liten roll räknas, ingen glöms bort. Den man kommer ihåg mest är Steve Zahn som den osäkre småtjuven Glen Michaels. Jag längtar till jag får se honom i "Mission: Impossible 2". Alla andra i den långa och imponerande rollistan visar också att de är att räkna med. Andra som är med är Albert Brooks, Catherine Keener, Isiah Washington, Nancy Allen och Luis Guzman, dessutom två välkända ansikten ni inte hittar i eftertexterna (en av dem spelar samma karaktär som i "Jackie Brown").

Manuset är så smart och roligt att man verkligen bli imponerad, jag hade aldrig kunnat skriva så bra. Lätta grejer som är smarta på sättet de är skrivna. Ramlar någon på ett bananskal så är det ändå skitroligt även om det är en lätt sorts humor som man inte brukar skratta till. Det enda som saknas är lite mer gnistor mellan Clooney och Lopez och lite mer fokus på Ving Rhames karaktär, då hade det kanske blivit en 9-poängare. Vad mer beöver den för 10 poäng? Jo, den tappar lite efter första hälften, den blir något mer långsam i tempot.

Regin är väldigt bra, om man tittar på hur kameran rör sig så märker man att den aldrig är helt stilla. Man sitter och rör på huvudet åt höger och vänster hela tiden tack vare det. Sen är den otroligt mycket klippt, man kan se två efterföljande scener visas samtidigt genom att de klipper mellan dem hela tiden med fina övergångar. Det händer ofta att bilden stannar en sekund i takt till musiken.

Musiken ja, fy herrans vad mycket musik de har. Det är nästan som att lyssna på en hi-hat, en orgel och en bas i 2 timmar. Har ni sett "Bulitt", så vet ni vad för sorts musik det är. Det blir kanske för mycket efter ett tag, men det hjälper faktiskt till en hel del att hålla filmen flytande. Sen går det ihop bra med klippningen.

Skådespeleriet var perfekt för filmen. Fast Clooney och Lopez kunde nog ansträngt sig lite mer. Jag tror inte någon annan hade gjort det bättre, men de kunde själv gjort det bättre. Don Cheadle och Dennis Farina är båda mycket roliga i sina roller.

Slutsatsen blir att ni som gillade "Get Shorty" och "Jackie Brown" skall definitivt se denna film. Ni andra tycker säkert också att det är bra.

Andreas Olofsson

Kommentarer