Beyond the Poseidon Adventure

  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-11-07
  • Tagline: Terror Beyond Imagination.

Recension - Blu-ray/DVD

”Beyond the Poseidon Adventure” är gjort strax efter den tid då katastroffilmen var människans bästa vän. Men istället för en pengakåt parantes så hade uppföljaren tillräckligt med ambition och budget för att locka stjärnor som Karl Malden och Michael Caine.

Michael Caine är kaptenen på räddningsfartyget som ska söka igenom lyxkryssningen Poseidon efter överlevande. Den onde doktor Svevo är ute efter plutoniumet som finns på det sjunkna fartyget, och han är villig att göra allt för den gömda lasten.

Om man jämför dåtidens katastroffilmer med dagens, så är skillnaden större än vad man kan tro. Nu handlar det mestadels om bra effekter, där kunskapen inom CG är nyckeln till framgång och det som i slutändan avgör kvalitén. Förr i tiden fick realismen kliva åt sidan, och istället tog man tillvara på den dramatiska nerven som katastrofer innebär. Det som talar emot dessa golden oldies är givetvis bristen på trovärdiga effekter. Summan av kardemumman – förr var det bättre drama och sämre effekter, men nu när effekterna förbättrats så har dramat försvunnit. Stackars genre?

Hursomhelst. ”Beyond the Poseidon Adventure” är lite mer actionäventyr än sin föregångare, och redan där tar filmen avstånd från kärnan som finns i katastrofen. Michael Caine är alltid bra, trots att dollartecken (eller pund, då han är engelsman) överskuggar skådespelerignistan i hans blick. Det här är en godkänd film, varken mer eller mindre.

Sebastian Lindvall

Kommentarer