Kvarteret Skatan

  • Svensk titel: Kvarteret Skatan
  • Originaltitel: Det bästa ur Kvarteret Skatan
  • Speltid (min): 222
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-03-07

Recension - Blu-ray/DVD

Humor är något de flesta av oss tycker om och även om vi har olika preferenser och skrattar åt olika saker är just genren komedi väldigt lätt att ta till sig. Just i Sverige skulle jag vilja slänga ur mig ett påstående att det är denna kategorin filmer som gjort sig mest kända. I alla fall i våra svenska hjärtan.

Visst, jag håller med. Filmer som "Ondskan", "Fanny och Alexander" och "Fucking Åmål" är väl några som fått mer uppmärksamhet och erkändande. Men få filmer har letat sig in i våra svenska hushåll som "Sällskapsresan", "Göta Kanal" och "Repmånad" för att bara nämna några. Om vi sedan ska fortsätta så har vi Hasse och Tages revyer, Killing-gängets samtliga produktioner, "S.M.A.S.H" och så vidare. Listan kan göras lång, väldigt lång.

Men som ni märker är det serier och filmer från förr jag räknar upp och jag kan inte säga att vi är bortskämda med kvalitetshumor som producerats under de senaste tre-fyra åren. Ett ljus i mörkret är dock "Kvarteret Skatan". Svensk humor på Engelskt torrt manér.

Då jag själv fick äran att jobba tillsammans med teamet bakom denna serie under den andra säsongen måste jag säga att jag lärt mig att tycka om karaktärerna. Det hade jag troligen gjort även om jag bara slog på TV-apparaten men här fick jag en insikt i hur ett humor-program kommer till och även vara med om förberedelser, statistrekrytering och själva manusarbetet.

"Kvarteret Skatan" är baserat på svart humor där skådespelarna David Batra, Anna Blomberg och regissören Mike Syrén står för manus. Den tredje säsongen bjuder på en överraskning i sättet att binda ihop avsnitten. Nu har man en genomgående röd tråd vilket ger både karaktärer och serien ett större djup. Det har satsats betydligt mer på teknik, effekter, gästskådespelare och rekvisita vilket gör att det hela känns mer på riktigt.

Men även om serien tagit ett stort steg framåt just på den tekniska sidan så håller humorn samma nivå. Detta är både positivt och negativt då de gamla inkörda skämten fortfarande håller. Du skrattar alltså och blir underhållen men nivån är också väldigt ojämn. Vissa saker känns bara onödiga och otroligt uttjatade då det finns en gräns för hur roliga grafiska skämt och människor som slår sig kan vara (och den nås tyvärr stundtals).

Gillade du de tidigare två säsongerna kommer du absolut tycka om även den här. Ett fåtal nya karaktärer gör välkomna inslag samtidigt som favoriterna talibanparet får väldigt lite spelrum.

Jag vill också ge en liten känga till de avslutande jul- och nyårsavsnitten. Här fokuserar man lite väl mycket på story och väldigt lite på humor. Gänget Batra, Glans, Mohlin, Blomberg, Rosenberg gör alla godkända insatser i förhållande till formatet. Men inspirationen av serier som Vänner, Little Britain m.fl. blir ibland lite väl hög.

Ta ett steg tillbaka istället, få in lite nytt blod och nytänk i manusskriveriet så ser vi fram emot en säsong fyra!

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer