Blow Out

  • Svensk titel: Blow Out
  • Originaltitel: Blow Out
  • Speltid (min): 103
  • Release (Bio): 1981-11-06
  • Release (Blu-ray/DVD): 2011-02-09
  • Tagline: Mord har ett alldeles eget ljud.

Recension - Blu-ray/DVD

Allt händer inom ett fåtal sekunder. Först slirande däck, knallen från ett skott och en vinande punktering, sen kraschen när broräcket brister och så plasket när limousinen träffar vattenytan. Ljudteknikern Jack Terry (John Travolta) råkar av en slump, ute efter nya ljud till billiga erotiska skräckfilmsproduktioner, såväl bevittna som spela in mordet på presidentkandidaten McRyan. Ur den sjunkande bilen räddar han också dristigt unga kvinnan Sally Badina (Nancy Allen) och är snart upp över öronen insyltad i en politisk sammansvärjning på toppnivå.

Likheterna med Antonionis "Blow-Up" är påfallande, men istället för en modefotograf har vi alltså här att göra med en ljudkille. Inte desto mindre påstås det att "Blow Out" är en av De Palmas mest personliga filmer. Rimligtvis är det heller ingen vild gissning att Jack är utrustad med ett flertal egenskaper som kan tillskrivas regissören själv. Däribland teknikintresset. Efter att ha blivit nedtystad av polisen redan på ett tidigt stadium, och när det senare kommer ut en fotoserie i tidningen, hämtade från Manny Karps film (som också råkade närvara), sätter Jack, mycket snillrikt, igång med att synkronisera ljud och bild. Vad han upptäcker gör honom knappast mindre övertygad om att ett brott begåtts.

"Blow Out" undgår att falla i fällan och bli en förutsägbar politisk thriller. John Travolta gör en av sina mest intressanta rolltolkningar, Nancy Allen bidrar med en känsligt porträtt av en kvinna i ekonomisk nöd, psykopaten Burke är iskallt skrämmande. Därutöver är fotot (Vilmos Zsigmond) lysande och det bjuds på en mängd spännande åkningar, kranbilder, experimentella bildkompositioner och annorlunda vinklar. Till bristerna hör vissa luckor i logiken i manuset (gick det inte väldigt fort för Karp att ta sig upp till bron om han filmade från andra sidan sjön?), klen personpsykologi, och ännu en något tveksam objektifiering av kvinnan. Likafullt är det en thriller att varmt rekommendera. Med högt tempo, en spännande historia, skickligt foto och dessutom ett personligt bidrag från regissörens sida.

Gustav af Ugglas

Kommentarer