Brick

  • Svensk titel: Brick
  • Originaltitel: Brick
  • Speltid (min): 105
  • Tagline: A detective story

Recension - Blu-ray/DVD

Brendan får ett märkligt telefonsamtal från sin före detta flickvän Emily. Telefonsamtalet bryts och Brendan står med ett antal obesvarade frågor. Han beslutar sig för att följa upp de lösa ledtrådarna och hittar snart Emily under en bro – död. Istället för att ringa polisen beslutar Brendan sig för att ta saken i egna händer och hitta Emilys mördare. Vi får följa med på en oväntad resa in i stadens undre drogvärld. Brendan ställer sitt eget liv på kant för att lösa gåtan om vem som mördade Emily.


Att se en thriller när det är mörkt och ruggigt ute är suveränt. För en stund får detektivdrömmarna i en komma fram för att lösa gåtan. Brick är en blandning av en gammal engelsk mordgåta och en undergroundfilm med knark och våld. Jag tror att det är just denna mutation som gör filmen så bra.

Det är också fantastiska bilderna i filmen. Aldrig har jag upplevt en springscen som när Brendan (Joseph Gordon-Levitt) blir jagad av en knivklädd man – det ljud som hörs mest är när skorna träffar förortsbetongen. Det är just sådana här detaljer som får mig att falla för en film. Och visst har jag fallit ännu en gång, och som alltid är det lika underbart. Detta är helt klart en film jag rekommenderar. Även om vädret är för fint för en thriller är den värd varenda soltimme.

Det jag blev väldigt överraskad över var den oväntade handlingen, eller rättare sagt den miljön som handlingen utspelade sig i. Vanligtvis brukar en film i denna genre att utspela sig i en slipad hightech designmiljö med väl sedda märken på kostymer, på de senaste mobiltelefonerna och på de fräckaste bilarna. Så är det alltså inte i den här filmen. Och det är det som är så gött! Jag tröttnar allt mer på de ytliga, tomma filmerna som strömmar ut från Hollywoods innerst. Istället tycker jag att filmer som Brick är värda varenda minut.

Jag vill återigen ge en stor applåd till den tekniska biten av filmen. Estetiken är nämligen extremt hög. Bilderna och musiken har ett extra påtagligt samspel. Scenerna har coola kameravinklar och filmen består av en massa fina bilder. Rent tekniskt är den här filmen underbar. Och det är de där smådetaljerna som får mig att rysa. Sen att det är en bra rollbesättning och härligt kaxiga dialoger gör filmen bara ännu bättre. Jag ställer mig helt enkelt upp och applåderar…klapp, klapp, klapp!

Anna Axelsson

Kommentarer