Joecartoon: you ain't got the balls box

  • Svensk titel: Joecartoon: you ain't got the balls box
  • Originaltitel: Joecartoon proudly presents you ain't got the balls box
  • Speltid (min): 180
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-11-29

Recension - Blu-ray/DVD

Jag slår vad om ni alla har sett dem, dessa små animerade kortfilmer som började spridas som löpeldar i var och varannan mailbox i slutet av 1990-talet. Det var marsvin i mikrovågsugnar, påtända flugor och framför allt; en groda i mixern.

Mannen bakom dessa filmer går under namnet Joe Cartoon och producerar fortfarande en mängd olika kortfilmer och interaktiva ”spel” som publiceras på den officiella hemsidan. Det var egentligen bara en fråga innan dessa skulle samlas ihop och läggas på en DVD (eller som i det här fallet, tre stycken DVD:er). Den första frågan som dyker upp är naturligtvis huruvida dessa alster klarar av formatbytet.

Det är inte helt lätt att svara på den frågan. Vissa av kortfilmerna, t ex de med det lätt inavlade, marijuanaodlande paret Greenfield fungerar alldeles utmärkt i detta format, så även de klassiska Superfly-avsnitten. Däremot tappar de interaktiva segmenten, t ex de tidigare nämnda marsvinen och grodorna som råkar illa ut på olika sätt, lite av sin charm då kontrollerna inte alls är lika snabba och förlåtande i detta format jämfört med originalutförandet på nätet. Det är inte mycket att göra åt saken, dessa sekvenser har trots allt inte skapats för detta ändamål. Trots dessa små problem (som egentligen bara uppstår om man som jag är för ivrig med fjärrkontrollen) är det en fröjd att återuppleva dessa klassiker.

Denna box består som sagt av tre skivor, varav de två första innehåller inte mindre än 47 olika kortfilmer. Bland extramaterialet återfinns ännu fler filmer, samt ett kommentarspår där Joe Cartoon och hans vänner pratar om samtliga filmer i ett inte helt nyktert tillstånd. Den tredje skivan är helt tillägnad interaktiviteten och innehåller 16 olika avsnitt.

”Joecartoon: you ain’t got the balls box” bjuder på en hel del garv och en hel del nostalgi för oss som var med då det började. Ni som inte är bekanta med Joe Cartoon och hans alster sedan tidigare ska inte luras av att det är tecknat och köpa hem boxen till barnen av den anledningen, för trots att den är rekommenderad från sju år och uppåt tycker jag nog att den inte riktigt är lämplig vid den låga åldern. Det är en hel del våld och droger, men framförallt är det en humor som riktar sig till vuxna. Dessutom är inte materialet textat, vilket inte direkt hjälper de yngsta att förstå.

Jag hade väldigt roligt när jag tittade på den här samlingen, men då kan jag också uppskatta barnsligheter, löjligheter, fånigheter och trams. Känner ni att ni också kan det, köp boxen! Om ni däremot känner att ni står över sådant är det lika bra att ni låter den stå kvar i hyllan.

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer