Mot södern

  • Svensk titel: Mot södern
  • Originaltitel: Vers Le Sud
  • Speltid (min): 108
  • Release (Bio): 2006-08-11
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-02-21

Recension - Blu-ray/DVD

Haiti: slutet av 1970-talet. Amerikanska Brenda anländer ensam till Västindiens solparadis för att njuta av friheten, och unga, virila män. Hon förstår snart att hon inte är den enda som kommit dit för att köpa sexuella tjänster. Dolt långt under den vänliga fasaden ryter avundsjukan efter de inföddas kärlek.

Vers Le Sud är en återhållsam, naturtrogen skildring av den rika västvärldens exploatering av misärens och korruptionens Haiti. Den väver trivsamt in den sociala och politiska situationen med ett stillsamt spel mellan berättelsens kvinnor. Flera gånger får också ”spelandet” ge vika för dokumentärt hållna dagboksscener. Det är faktiskt i dessa som de tyngsta karaktärsskildringarna sker, när de självutlämnande berättar om sina upplevelser. Det är annars tunt på den sidan.

Franska Lauren Cantet lyckas inte riktigt undvika att hamna i en smet av osammanhängande scener och otillräcklig tid med vissa av karaktärerna. Trots det stundtals utmärkta spelet tas inget grepp om historien som presenteras. Vissa scener känns ditslängda, andra verkar saknas.

Skådespeleriet är den stora behållningen och på bäst sätt formas detta genom den begynnande konflikten mellan filmens två huvudpersoner: ovannämnda Brenda och den bittert åldrande Ellen. Slitningen mellan dessa skapar dessutom en oförutsägbarhet som överröstar bristen på fokus och karaktär, och gör att filmen trots allt är värd att ses, men knappast att minnas.

Mattias Löfroth

Kommentarer