Magnus Betnér - Uncut

  • Svensk titel: Magnus Betnér - Uncut
  • Originaltitel: Magnus Betnér - Uncut
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-02-07

Recension - Blu-ray/DVD

Killen som länge varit på den svenska stå-upp-komedi-tapeten har nu släppt en ocensurerad dvd där han under sina 56 minuterna inte snålar med samhällskritik och kängor till diverse celebriteter.

Säga vad man vill om stå-upp-komedi och den genomgående kvaliteten, men vi har alla suttit och skrattat högt i soffan till någon person som valt att satsa på denna one-man-show-karriär. Det är en blottad konstform som de flesta av oss blir rädda av att utöva bara vid tanken.

Många av oss vrider och vänder på oss när en person på scenen ställer frågan till publiken om någon kan tänkas assistera honom. Du tittar på din klocka, vänder dig bortåt och pratar med grannen eller ställer dig upp och går mot toaletten. När du sedan märker att han inte valde just dig så sätter du dig ner igen på din trygga stol och fortsätter titta.

Betnér skiter i vilket. Han kör sitt eget race och sparar inte på krutet. Hatobjekt som Linda Rosing, Runar Sörgard och den svenska helyllefamiljen får sin beskärda del av kritik och det känns verkligen som att Magnus har väntat länge på att få ur sig det här.

Det är skarpt, intelligent och rappt. Kritiken är ofta befogad och vi får höra saker som majoriteten av oss tänker men sällan vågar säga. Det är således väldigt underhållande men blir sällan så pass roligt att du skrattar.

Om jag då ska ställa mig kritisk till produktionen så undrar jag hur teamet bakom kameran har tänkt. Allt spelas nämligen in under en järnvägsbro någonstans i Stockholm och jag har ofta svårt att höra vad Betnér säger. Han vankar av och an vilket gör att vi får uppleva obehagligt motljus samtidigt som vi får en nervös känsla.

Men svagheterna till trots så ges du ett intryck som sitter i en stund och förhoppningsvis så vaknar helyllesvenssons upp lite från sitt trygga familjeliv och väljer att inte köpa skvallerblaskan nästa gång det står att Runar kört rattfull. För ärligt talat.....vem bryr sig?

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer