Buddy Holly Story, The

  • Speltid (min): 110
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-03-14

Recension - Blu-ray/DVD

Vem tusan är Buddy Holly? Vänta lite nu. ”Ska vi älska så ska vi älska till Buddy Holly.” Så sjunger ju Gyllene Tider i någon låt. Buddy Holly måste vara den där låtskrivaren och artisten från 50-talet som Per Gessle diggar. Mer än så visste jag inte innan jag såg ”The Buddy Holly Story”. Nu vet jag desto mer.

En ung Gary Busey, av alla människor, spelar Buddy Holly. En roll som han ivrigt roffade åt sig eftersom han kunde Buddys rock´n´roll-låtar utan och innan. Buddys änka ville också se Busey i rollen och så blev det. För mig är Busey främst en actionskådespelare med osympatiska roller i ”Dödligt vapen” och ”Rovdjuret 2” på meritlistan. Här spelar han högst trovärdigt och ser i sina sanslösa och tidsenliga brillor ut som en korsning mellan hemlige Arne och Austin Powers. Kul att se indeed.

”The Buddy Holly Story” blev en framgång på bio 1978. Filmen handlar alltså om Buddy Hollys kortvariga karriär, från att han och hans medmusiker lirar i garaget till dess att de slår igenom med pompa och ståt. Eldprovet är att spela inför en svart publik som är van vid svarta sångare.

Buddy hade skinn på näsan, visste hur han ville ha det och producerade sina egna plattor. Vid hans sida hade han grabbarna i The Crickets, som det efter ett tag uppstod slitningar med. Filmen bjuder också på ett antal musikframträdanden samt skildrar relationen mellan Buddy och hans tjej. Tänk er en jordnära rockbiografi som aldrig blir over the top. Med mycket rock´n´roll.

På den här tiden, i ungefär samma veva som Elvis, ansågs rock´n´roll vara stötande ”djungelmusik” som bara utövades av svarta. Buddy Holly gick uppnosigt mot strömmen och struntade i vad kyrkan och dess moralpanik predikade. Snart hade han en stor fanbase, med både vita och svarta musikälskare.

I den här nyutgåvan ingår en extra skiva med elva låtar från filmen, framförda av skådespelarna. Jag tycker att filmen är intressant och att musiken är helt okej. Älskar man Buddy Hollys låtskatt så kan man säkert höja till en fyra. För oss andra är det största mervärdet Gary Buseys omissbara närvaro. En rockande rejäl trea får det bli.

Hade filmen hetat ”The Ola Salo Story” och släppts om tjugo år så hade jag varit i extas.

Johan Karlsson

Kommentarer