Det stora skrattet

  • Svensk titel: Det stora skrattet
  • Originaltitel: La Folie des grandeurs
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-01-24

Recension - Blu-ray/DVD

Den franske komikern Louis de Funés spelar den girige och avskydde adelsmannen Don Sallust vid Spaniens hov. En kortvuxen herre som frossar i de tre musketörernas reservkläder, ibland med tillhörande Grinchen-tofsar. Han driver in skatter på löpande band och förväntar sig ändå lovsånger från det fattiga folket.

Men what goes around comes around. Don Sallust hamnar på kant med den unga, tyska drottningen och får helt sonika sparken. Som hämnd planerar Sallust att använda sig av sin sympatiske och solidariske tjänare Blaze, och få honom att förföra drottningen. Tanken är att de båda ska ertappas av kungen varpå drottningen ska få sig en rejäl näsbränna.

”Det stora skrattet” från 1971 beskrivs på dvd-omslaget som en hysterisk historisk komedi. Hysterisk är kanske att ta i. Filmen är snarare lite knaskul då och då i sin snubbelhumor. Samspelet mellan adelsmannen och hans betjänt har sina poänger, men filmen känns ofrånkomligen tjatig i längden. Trots fartfyllda häst-och-vagn-scener.

Sedan är det tragikomiskt att textningen är så liten så man behöver förstoringsglas för att kunna se den. En uppmaning att lära sig franska? Eller så är det jag som behöver glasögon.

Johan Karlsson

Kommentarer