Gold

  • Svensk titel: Gold
  • Originaltitel: Gold
  • Speltid (min): 120
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-03-16

Recension - Blu-ray/DVD

Fast besluten att tjäna de stora och snabba pengarna har en av toppcheferna för en sydafrikansk guldgruva gått ihop med ett mäktigt syndikat med ondskefulla planer. Deras tanke är att översvämma den största gruvan helt och hållet och därmed öka guldvärdet på världsmarknaden. Att de samtidigt riskerar tusentals arbetares liv tar de ingen hänsyn till. Visst svinn får man räkna med…

Förmannen Rod Slater, spelad av Roger Moore, blir en bricka i detta spel och anar inte något förrän det redan är för sent. Han får kämpa mot klockan för att försöka stoppa denna annalkande katastrof.

”Gold” bygger på Wilbur Smiths bestseller ”Guld” och Smith har själv varit med och skrivit manus. Resultatet är en tät och spännande film som känns förvånansvärt fräsch ännu idag, 33 år efter inspelningen. Hur många filmer klarar det? Trots att jag redan sett filmen för en herrans många år sedan satt jag på helspänn under dessa två timmar, med full inlevelse. Det händer sorgligt nog alltför sällan.

Agerandet i filmen är väldigt proffsigt. Roger Moore är fortfarande en tuffing och inte alls så fjantig som hans senare Bondfilmer visade. Susannah York är den stora kärleken som glädjande nog inte har några våptendenser alls. Måste också nämna Bradford Dillman som är helt lysande som chefen med alltför stor kärlek till pengar, han är en fröjd att se!

Trots att en hel del scener utspelas i mörka gruvschakt är ”Gold” en väldigt snygg film som känns äkta. Vi får se många olika miljöer från Sydafrika, utan att det ser ut som en överdriven reklamfilm för någon resebyrå.

Ser ni bara Roger Moore som Bond? Tycker ni att han är en pajas? Då har ni inte sett ”Gold”, och har ni inte gjort det så är det banne mig på tiden!

Fredrik Liljegren, chefredaktör

Kommentarer