Höök

  • Svensk titel: Höök
  • Originaltitel: Höök 1
  • Speltid (min): 180

Recension - Blu-ray/DVD

Jag har sett de tre första avsnitten av Höök – en ny svt-producerad dramaserie.
Eva Höök är nybliven chef vid utredningsenheten vid länskriminalen i Luleå. Vi får följa henne både i hennes yrkesmässiga och privata liv. Hon tampas med en rad problem i vardagen. Hennes kontakt till sonen blir ständigt bortprioriterad då arbetet kommer först. För att spä på Eva Hööks åtaganden ännu mer har ett rad mordförsök skett i den ödsliga svenska myllan.Liksom Kurt Wallander har Eva Höök samma kärlek till arbetet. Jobbet på krim kommer hela tiden i första hand. Den enda skillnaden mellan dessa serier är att huvudrollskaraktären är kvinna. Annars finns alla gamla vanliga karaktärer även i denna serie, och vi har sett det förr – om och om igen!

Att dra paralleller mellan nykomlingen Höök och gamlingen Wallander kanske uppfattas som orättvist. Men jag anser att regissören Lena Koppel får skylla sig själv. Att planka redan befintliga filmkaraktärer rakt av, ger absolut ingen input just för att vi sett det förr. Jag förstår inte att ännu en sådan här serie har skapats då knappt Wallander och Beck håller längre, och tanken på att det finns 9 avsnitt till av Höök gör mig alldeles matt.

Först tyckte jag det var intressant då huvudrollskaraktären är kvinna. Tanken att hon skulle konkurrera ut han slog mig, men det blev direkt plattfall. Regissörsmässigt tycker jag inte Lena Koppel har lyckats. Karaktärerna har inget djup, de går liksom rakt förbi en. Jag saknar inlevelse och engagemang från skådespelarna. Det är också konstigt att Lena Koppel framställer kvinnorna som rätt puckade i serien. Dessutom är tempot nästan löjligt långsamt. Klippen är alldeles för dåliga. En genre som denna kräver att snabba klipp görs. Det finns också brister i ljudspåret. Så regissörs- och redigeringsmässigt är detta ett riktigt bakslag!

Jag blir också rätt irriterad över det kriminalfilmsträsk svensk underhållning fastnat i. Att göra ännu en serie om en polis, dessutom en otroligt dålig polis, är för mig helt oacceptabelt.

Nä, det här är inget bra och det kommer antagligen inte att bli bättre med tiden. En serie som öppnar så dåligt har tyvärr ingen chans i mitt film- och seriesinne. Lena Koppel har misslyckats totalt och tanken att gå tillbaka till producent kanske borde slå henne. Inte ens de scener som kunde vara magkittlande har hon lyckats med. Det här är inte ens skrattretande, utan bara retande!

Den här serien ger mig absolut ingenting. Det är en monoton drive-in-produktion!
Bara irritation finns kvar efter att ha sett några avsnitt, och helt ärligt ser jag Beethoven II tre gånger istället för att genomlida ännu ett avsnitt av Löök-Höök!

Anna Axelsson

Kommentarer