Who's that girl?

  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-03-22

Recension - Blu-ray/DVD

Det här är ingen bra film.

Ändå finns den i min ägo. Jag gillar Madonna. Jag såg upp till henne när jag var liten, tyckte den var cool, den här filmen. Jag tror att det är enda anledningen till att man köper den här filmen. För bra, det är det som sagt inte.

Madonna har blont rufsigt hår, röda läppar, ballerinakjol och skinnjacka i denna misslyckade actionkomedi, där actionscenerna knappast kan kallas action; de komiska scenerna knappast kan kallas roliga. Några ordvitsar passerar med ett litet drag på smilbandet.

Madonna spelar Nikki Finn, en tjej som suttit i fängelse i fyra år för ett brott hon inte begått. Louden Trott (Griffin Dunne) är egentligen i full gång med förberedelserna för sitt stundande bröllop med förmögna Wendy (Haviland Morris), men hennes pappa Simon Worthington (John McMartin)ger honom i uppdrag att se till att Nikki kommer på rätt buss till sin hemstad, så långt bort från honom som möjligt...

Hur cool hon än kan tyckas, så är Madonna ganska fånig i denna film. 80-talet var lika lite som 50-talet en riot-era för kvinnorna. Det är männen som har pengarna. Nikki lyckas förvisso sätta sig på de flesta med sin hänsynslöshet och goda hand med tigrar, men hon är alltjämt trippande som vilken Dorothy med röda skor som helst. Nej, kvinnan förpassas helst till en baklucka skrikandes...

Två poliser som fått som jobb att förfölja Nikki från fängelset, försvinner ur handlingen under en längre period. För att sedan komma tillbaka, som homosexuella. Mycket underligt.

Som sagt: det finns bättre, roligare och coolare filmer än den här. Vill du se nåt med Madonna rekommenderar jag "Evita". Jag kan inte ge det här mer än en tvåa. Det finns knappt ens en dramaturgiskt fungerande utveckling, scenerna är taffligt hopsatta, till och med Madonnas musik är inte speciellt bra (med undantag från inledande "I've got the moves baby / you got the motion / if we get together we may cause a locomotion"...).

Men jag har den i min samling? Ja. För är det inte så det är? 80-talet var fult och dåligt, smaklöst och billigt, men hålla sig ifrån det; det kan man inte ändå. Se det här för skojs skull. Försök strunta i det faktum att du kunde gjort det bättre själv.

Lina Arvidsson

Kommentarer