Bortspolad

  • Svensk titel: Bortspolad
  • Originaltitel: Flushed Away
  • Speltid (min): 85
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-03-21
  • Tagline: Someone's Going Down

Recension - Blu-ray/DVD

I "Bortstpolad" möter du råttor, paddor, grodor, sniglar och diverse konstiga varelser som lever i ett mini-London långt under marken, nere i stadens kloaker. Redan efter någon minut in i filmen har äventyret börjat och det sackar sällan efter i tempot. Är du under 15 år kommer du troligen älska den här filmen.

Animerade filmer producerar på löpande band i dagens filmvärld. Varför inte smida medans järnet är varmt liksom? Frågan är om järnet i detta fallet någonsin kommer svalna. Animerad film är här för att stanna och vem vet vart gränsen för vad som möjligt kommer dras.

Bortspolad kanske inte hör till toppeliten bland animerade filmer. Iallafall inte om du frågar mig som vuxen. Men saken är den att detaljrikedomen är något enastående och jag kan bara fantisera om hur mycket jobb som ligger bakom både skapandet och planerandet av karaktärer, story och omgivningar.

Roddy är den bortskämda råttan som bor i en bur uppe på Londons yta. Närmare bestämt i de finare områdena i Kensington. Där har han en bur och är ett husdjur till en rikare familjs yngsta dotter. Han trivs som fisken i vattnet och kan inte tro att någon kan ha ett bättre liv. Det han inte vill erkänna för sig själv är att han innerst inne känner sig ensam utan familj och vänner.

När Sid, en tjock och oartig råtta kommer på besök sparkas Roddy ut från sitt hem (eller snarare ner i toalettstolen). Han åker genom kloaksystem och kanaler ända fram till en underjordisk stad som är en exakt kopia av London. Bara det att Big Ben och andra kända monument består av kapsyler, burkar och annat skräp. Han träffar snart den vackra kvinnoråttan Rita, som både har skinn på näsan och en förförisk blick – med råttmått mätt.

Hon kämpar för sin familjs överlevnad samtidigt som den stora paddan som tror sig styra staden är ute efter ännu mer makt och en råttfri framtid. Lägg därtill två lojala men fullständigt urkorkade följeslagare till paddan så har vi en klassisk berättelse med hjälte, vacker kvinna, skurk och två dumma budbärare.

Dreamworks har återigen gjort en bra film men mer riktad mot barn denna gången. Ibland känns det som dom blandar ler-modeller med animeringar. Detaljerna är som tidigare nämts otroligt imponerande medans jag i denna filmen lyckas finna brister, vilket hör till ovanligheterna.

Hyr eller köp filmen om du har barn att titta tillsammans med. Den skänker nöje för stunden och bjuder på några kängor till framförallt Frankrike som land (amerikansk humor). Om du inte har barn kommer du troligen finna mer nöje i t.ex. "På andra sidan häcken".

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer