Monster House

  • Svensk titel: Monster House
  • Originaltitel: Monster House
  • Speltid (min): 91
  • Release (Blu-ray/DVD): 2006-12-20

Recension - Blu-ray/DVD

När Zemecki och Spielberg slår sina påsar ihop tyder det på en produktion av storleken större. Zemecki med sin "Polarexpressen" i bagaget och Spielberg med sin involvering i succé-filmen "Shrek".

Animerad film brukar främst rikta sig mot barn men även ha en charm och humor som även tilltalar den vuxne tittaren. Ett vattentätt koncept som gör att de äldre med pengarna (föräldrarna) inte drar sig för att investera i en och en halv timmes lugn och stillsamhet i form av en animerad DVD-film.

"Monster House" är något som skiljer sig från modellen ovan och riktar sig mer mot den övre halvan av ungdomsåldrarna och in i den vuxna världen. Stundtals läskig och med en underton av skräck blir det ibland lite halvkusligt i tittarstolen och hade jag varit under de 20 fyllda, hade jag kanske behövt tända en lampa.

Det är inte lika mjuk animering som vi blivit bortskämda med tidigare och storyn en klassisk sådan. Jag vet inte om det är meningen men jag drar stora paralleller till filmen "The Goonies" ("Dödskallegänget"), vilket kan ha att göra med att Spielberg även var inblandad när den filmen begav sig på det glada 80-talet.

Den klassiska handlingen då
Tre ungdomar befarar att ett hus i området faktiskt lever och livnär sig på att attackera den som beträder dess mark. Halloween närmar sig med stormsteg och de tre befarar en masslakt av barn om någon inte gör någonting åt det. Ryktet går att mannen som bor i huset dödat sin fru och att det nu är hennes ande som lever kvar. Mannen i sin tur är en riktigt otrevlig typ som inte tycks gilla barn (eller inte någon alls för den delen).

Om ryktet är sant eller ej låter jag vara osagt men barnen upptäcker hemligheter som inte var ämnade att komma upp till ytan och helvetet bryter lös. Det hela blir en ensam kamp mot klockan då de vuxna människorna inte tror barnens desperata rop på hjälp.

Med röster som Steve Buscemi, Maggie Gyllenhaal, Kevin James etc. kommer vi upp i en rejäl dos stjärnstatus även här. Men goda ingridienser innebär inte alltid en god efterrätt. Betyget blir därför en stark trea.

Daniel Johansson, chefredaktör

Kommentarer