One Missed Call II

  • Svensk titel: One Missed Call II
  • Originaltitel: Chakushin ari 2
  • Speltid (min): 90
  • Release (Bio): 2005-07-08
  • Release (Blu-ray/DVD): 2005-12-21

Recension - Blu-ray/DVD

Det är ett år sedan som telefondöden härskade; människor fick ett samtal där en främling förutspådde deras egen död och togs sen av daga. Nu är telefonterrorn tillbaka; en resturangchef mördas när han tar ett samtal, och dödskarusellen är igång igen. En lustig skillnad finns; offren från den första filmen hade en röd karamell i munnen, nu har alla offer kolbitar i magen. Ett ungt förälskat par hamnar mitt i korselden. Vidare får vi träffa journalisten och polisen som fanns i första filmen, och tillsammans med paret ger sig den kvinnliga journalisten iväg för att söka sanningen. Spåren leder till en gruvby vars urinnevånare alla har gått en mystig död till mötes, utom en kvinna....
Uppföljare brukar sällan vara en hit, och ännu mer sällan brukar uppföljare till skräckfilmer vara det. Alla vi som var dumma nog att se the ring 2, och Ringu 2 vet vad jag menar. Givetvis är inte One missed called lika bra som ettan, det vore underligt. Men det fungerar faktiskt. En hel mängd "Ringu" rip offs; japaner verkar väldigt förtjusta i söta småflickor med mystiska krafter, och att låta döda andar ta sig upp ur brunnar är alltid lika populärt. Ändå blir jag faktiskt nästan lika rädd som jag blev av ettan; musiken är bra, tajmingen är bra, och monstret är härligt skrämmande.. Sedan är det en rolig sak med de flesta japanska skräckfilmer; de flesta karaktärerna accepterar utan problem att deras fiende är övernaturlig. I amerikanska skräckfilmer är hjälten omringad av en oförstående omgivning som är övertygade om att det "finns någon naturlig förklaring" och måste ofta bevisa att han eller hon inte är galen. I Japan verkar alla tro på spöken. "Förövaren är ju inte mänsklig" säger en polis när han ska kommentera morden; "Så det här är ju inte ett fall för oss!" Det är roligt.
Det klart att filmen har sina svagheter, man är inte rädd precis hela tiden, handlingen är ibland rörig, och har man inte sett ettan får man ibland svårt att hänga med. Men det är väl värt en och en halv timme och för bästa effekt kan man hyra ettan också.
Extramaterialet är däremot dåligt, bara en trailer.

Eleni Schmidt

Kommentarer