Dudesons, The

  • Svensk titel: Dudesons, The
  • Originaltitel: Duudsonit elokuva
  • Speltid (min): 73
  • Release (Blu-ray/DVD): 2007-04-11

Recension - Blu-ray/DVD

“The Dudesons”, finska motsvarigheten till “Jackass”. Man kan inte zappa till MTV utan att någon spin-off är igång, och var man än vrider och vänder sig så står antingen Bam, Steve-O eller Knoxville där… Jag börjar bli riktigt trött på hela gänget, och därför var inte lyckan total när de finska motsvarigheternas långfilm damp ner i brevlådan.

Hela filmen fungerar ungefär som en introduktion av gängets fyra medlemmar, som beskriver deras respektive expertområden. Det varvas självklart med klipp där vi får se vad de går för när de utsätter sig för mindre välplanerade galenskaper.

Det finns två anledningar till att jag uppskattade “The Dudesons” mer än vad jag borde. Först och främst är den mycket snyggare, och därmed roligare att titta på för oss icke-fanatiker. Den är välstukturerad och har ändå någon slags dramaturgi. Som andra anledning bör det nämnas att dessa fyra finnar är galnare än självmordsbombare. I var och vartannat klipp utförts livsfarliga stunts, och jag tror inte att blåmärkena från “Jackass”-gängets värsta påhitt ens skulle duga som uppvärmning för de här sinnessjuka bastubadarna!

Allt som allt bör du kolla in “The Dudesons” om du gillar “Jackass”. Ifall du, precis som jag, inte riktigt ser charmen så är filmen trots allt ändå sevärd, men det räcker nu. Inga fler uppföljare eller spin-offs.

Sebastian Lindvall

Kommentarer